fbpx

Ben jij te aardig, een nice guy? Heeft een vrouw jou wel eens als “te lief” omschreven? Beland jij steeds in de friendzone? Dan is dit artikel voor jou. We gaan het hebben over te durven leven vanuit jouw mannelijke energie en jezelf goed te ontaardigen. Het is geïnspireerd door David Deida met zijn boek “The way of the superior man” en Dr. Robbert Glover’s boek “No more Mr. Nice Guy”.

Mannelijke Energie: Onderdrukt en Vergeten

Zoals jullie weten roep ik al jaren dat de meeste mannen te lief zijn. We zijn onze mannelijke energie kwijt. Mannen zijn vergeten wat het betekent op een alpha man te zijn. Onze eerste grote liefdes zijn mamma en de kleuterjuf en we krijgen hun goedkeuring door lief, braaf, aardig, gezeglijk en gehoorzaam te zijn. Doorgeschoten emancipatie heeft daar ook niet aan bijgedragen. Dit wordt ons onbewuste paradigma (wereldbeeld) en het grappige met paradigma’s is dat, ook als ze niet werken, we stevig aan ze vasthouden. Omdat ze onbewust zijn, moeten we ze eerst bewust maken. Daarna kom je pas toe aan het voeden van jouw mannelijke energie.

Succes in het vrouwen versieren volgt pas daarna.

Ben jij te aardig?

Robbert, een psychotherapeut, omschrijft het gedrag van de “aardige man” als volgt:

 • Het zijn gevers
 • Ze doen hun best voor anderen
 • Ze lossen problemen op voor anderen
 • Ze zoeken goedkeuring
 • Ze gaan conflicten uit de weg
 • Ze zijn redelijk succesvol, maar niet meer dan dat
 • Ze verbergen hun fouten
 • Ze willen de dingen “goed” doen
 • Ze verdrukken hun emoties
 • Ze willen anders zijn dan hun vader
 • Ze hebben moeite hun eigen belangen voorop en missen de winnaarsmentaliteit om door te zetten.

Ogenschijnlijk klinkt dat positief. Maar is dat wel zo?

En jij dan?

Als je drie of meer van deze karakteristieken herkent (dan heb je er meer, maar hebben is nog geen herkennen) dan ben je een Lieve Jongen (LJ)…Wat is daar mis mee? Een LJ is geen geïntegreerde man. Hij haalt niet uit het leven en uit zichzelf wat erin zit. Hoe voelt zijn mannelijke energie niet. Hij ziet anderen meer succes hebben, zonder te begrijpen wat hij fout doet, dat wekt frustratie…Kortom, het leven is stukken leuker als je geen LJ bent, maar gewoon een vent met ballen die in contact staat met zijn mannelijke energie… bijkomend voordeel… vrouwen vinden je plotseling stukken aantrekkelijker als je; van je LJ complex af bent.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

 • De drie pilaren voor succes met vrouwen
 • De mindset voor succes in de liefde
 • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
 • 5 concrete handvatten voor succes

De acht (of 9) eigenschappen van inefficiënte mannen;

Dit gedeelte is gebaseerd op “the 7 habits van highly effective people” – van Stephen Covey, waar ik natuurlijk een eigen draai aan heb gegeven, en, zoals zoveel van dit artikel cursus, op het werk van Rovert Glover (ik noem vanaf nu zijn naam niet meer als bron, maar hij blijft belangrijk):

 1. Goedkeuring zoeken van anderen
 2. Verbergen van fouten en als fout beoordeelde eigenschappen
 3. Stellen andermans behoeften voorop
 4. Beloven dingen om iemand blij te maken
 5. Zien zichzelf als slachtoffer
 6. Koppelen zichzelf los van andere mannen en hun eigen mannelijke energie
 7. Gaan geen echt contact aan, noch met mannen noch met vrouwen, Hebben dus onbevredigende relaties
 8. Ontplooien zich seksueel niet ten volle
 9. Komen niet aan zelf-realisatie toe.

Laten we de eerste eens onder de loep nemen…

Voor we namelijk aan de oplossingen kunnen beginnen, moeten we de problemen goed in kaart hebben. Lieve Jongens zoeken de goedkeuring van anderen, en dan met name van vrouwen. Als de goedkeuring van vrouwen erg belangrijk voor je is, heeft dat een aantal gevolgen:

Intern of Extern

Het zoeken van goedkeuring wil zeggen dat je steeds in de gaten moet houden of iemand je goedkeurt of niet. Daarmee plaats je de aandacht buiten jezelf en jezelf dus op de tweede plaats (of lager). Je wordt het tegenovergestelde van een Alpha Man. Omdat LJ’s haar goedkeuring nodig hebben reageren ze direct op de stemmingswisselingen van een vrouw en betrekken die op zichzelf. Hierdoor zijn ze niet de stabiele partner die een vrouw wil. Door steeds te reageren en reactief te zijn kom je ook niet in contact met jouw mannelijke energie.

Wie heeft de macht?

Het zoeken van goedkeuring geeft de vrouw de macht om alles binnen de relatie te bepalen. En vrouwen zeggen dan wel dat ze hun zin willen krijgen, maar eigenlijk zoeken ze grenzen… als je die als LJ niet duidelijk maakt (omdat je ze gewoon niet hebt), dan ben je geen goede partner (wat je nu eigenlijk zo graag wilt zijn) Niet voor niks hebben mannen met macht een onweerstaanbare aantrekkingskracht.

Eigenwaarde: meer of minder?

LJ’s laten hun eigenwaarde, hun zelfrespect bepalen door de meningen van anderen… Dat maakt het per definitie geen “eigen” waarde, maar “opgelegde” waarde. Zodra een vrouw ze een negatieve waarde oplegt gaan LJ zichzelf verdedigen… Wat diep in hun hart de overtuiging geeft dat ze niet OK zijn… Dat is sowieso een van de gemeenschappelijke eigenschappen van de LJ… hij vindt zichzelf niet OK (al was het maar onbewust)

Het gaat verder

Het rare dubbele effect van het zoeken naar de goedkeuring van vrouwen is dat elke keer als de LJ die niet krijgt (en geloof me, dat gebeurd zelfs de Liefste Jongen) er woede naar de vrouw in kwestie en naar vrouwen in het algemeen ontstaat. De Lieve Jongen zegt dan wel dat hij vrouwen respecteert en bewondert, maar diep in zijn hart is hij kwaad en bang.

Tussendoor

Over Lieve Jongens en hun syndroom gesproken. Toen we bovenstaande in een van onze nieuwsbrieven hadden gezet, riep het nogal wat reacties op. Ongeveer 50 mannen vertelden dat ze zichzelf in het lijstje herkenden en niet konden wachten op mijn inzichten… (meestal betekend dit dat ongeveer 10 keer zoveel mensen hetzelfde denken, niet iedereen neemt de moeite om te reageren) En het aantal doorgestuurde mailtjes was, 18 stuks.

ONZIN

Jullie maken me niet wijs dat jullie met 500 kerels… slechts 18 Lieve Jongens kennen die jullie ook daadwerkelijk willen helpen… ga eens bij jezelf na waarom je geen actie ondernomen hebt ten behoeve van je vrienden…

Twee belangrijke opdrachten

Bij deze krijg jij twee opdrachten. (ja, je moet ook dingen doen om van je Lieve Jongen Complex af te komen).

 1. Zeg een week lang, minimaal 10 keer per dag “NEE”, zonder verder jezelf te verklaren waarom je dat doet. LJ’s hebben grote moeite “NEE” te zeggen en dit gaat je dus moeite kosten… Maar je zult zien dat aan het eind van de week het een stuk makkelijker wordt om dat simpele woord over je lippen te krijgen.
 2. Stuur dit artikel naar minimaal 3 mensen die je het gunt. Ook dat is een lastige zoals je gezien hebt, het betekent dat je jezelf kwetsbaar op moet stellen. Ook daarmee hebben LJ grote moeite, maar je zult zien, de reacties zullen je enorm meevallen! (hier mag je dus geen “NEE” op zeggen :-)…

Mannelijke Energie is slecht

Het is in onze moderne maatschappij lichtelijk “not done” om een man die in contact staat met zijn mannelijke energie te zijn. Niet voor niks was er de SIRE campagne, laat jij jouw jongen wel genoeg jongen zijn. Onbewust krijgen we elke dag weer de boodschap dat mannen “slecht” zijn. Mannen krijgen de schuld van de kredietcrisis (of in ieder geval wordt er geclaimd dat als er meer vrouwen in de top van banken zouden hebben gezeten dan… was het allemaal niet gebeurd). Er zitten te veel mannen in de top (zegt men). Mannen zijn de onderdrukkers en de agressors (en dat wordt gewoon zonder uitleg, elke keer weer, aangenomen als de waarheid, i.e. de leugens van de vrouwenemancipatie)

Huiselijke geweld

Zo hoorde ik laatst op de radio een uitzending over de slachtoffers van huiselijk geweld. Impliciet werd er vanuit gegaan dat dat vrouwen zijn. “We moeten goede opvang regelen voor die vrouwen” was de conclusie… Feit is echter dat bij een onderzoek op de EHBO in Groningen bleek dat de helft van de slachtoffers van huiselijk geweld MANNEN zijn…
Neem eens een willekeurige krant en kijk eens wat erin staat over mannen en vrouwen en wissel dan die woorden eens om en lees de krant nog een keer… Iedereen is dan verontwaardigd!

Mannen zijn moordenaars

Zoals mijn goede vriend Henk Noord zegt: “ja, mannen zijn moordenaars, verkrachters, onderdrukkers en uitbuiters… In Darfour! Niet hier in het beschaafde westen…!” Niemand in Nederland kan dit op een zo mooie manier overdagen als Lisette Thooft in haar must-read, “De overzadigbare vrouw”. Niet geheel toevallig heb ik ook een masterflirt podcast met haar opgenomen.

Stap 1 om je lieve jongens syndroom te overwinnen is dat je er trots op wordt MAN te zijn. Op de MasterFlirt workshop doen we een oefening om dat gevoel te creëren en te boosten. Tenslotte is Mannelijkheid niet alleen handig in het leven, maar ook aantrekkelijk voor vrouwen. Iedereen die die oefening heeft gedaan kent de impact ervan, mocht je niet tot die gelukkigen horen, weet dan dat je TROTS mag zijn op het feit dat je MAN bent!

Initiatief is aan jou

Mannen nemen het initiatief, en maken daar geen excuses voor. Mannen staan voor hun waarden en normen. Mannen zijn actie en doelgericht. Mannen houden van vrouwen, stappen daarop af en houden van vrouwen aanspreken. Zonder excuses te maken voor het feit dat ze dat doen (overigens vinden vrouwen het leuk als je er op de goede manier op af stapt!). Mannen gaan ervoor! WEES een MAN en WEES daar TROTS op!

Goedkeuring is voor kneuzen

Veel lieve jongens (LJ’s) zoeken de goedkeuring van anderen. Ze doen dingen met in hun achterhoofd de mensen die me nu zien, of mijn moeder, vrouw, vrienden, denken nu “dit” van me. Ze proberen op een positieve manier op te vallen of over te komen, zelfs op vreemden, en willen graag goedgekeurd worden. Dat bepaalt veel van hun gedrag in publiek. Stap één om hier vanaf te komen is het jezelf realiseren. Het is namelijk een onbewust proces dat voortkomt uit je opvoeding.

Jouw beurt

De opdracht voor jou is dus: Let op jezelf en signaleer wanneer je dingen doet, gewoon omdat je denkt dat anderen daar positief op zullen reageren of je überhaupt op zullen merken. Merk wanneer je denkt dat anderen je zien en probeert te denken wat ze over je denken… (de harde waarheid is dat mensen zelden over je denken!). Richt je dus voor de verandering eens niet naar buiten, maar naar binnen. Dat is de eerste stap in doen wat JIJ belangrijk vindt en waar JIJ blij van wordt ipv doen wat je denkt dat anderen bewonderen, goedkeuren of de aandacht trekt.

Omgekeerde wereld

Het mooie van doen wat jij wilt en het niet zoeken naar goedkeuring is dat mensen je juist dan gaan goedkeuren. (of niet, maar dat maakt dan ook niets meer uit). Vrouwen vinden mannen die niet naar goedkeuring zoeken maar gewoon doen wat ze belangrijk vinden zeer aantrekkelijk, terwijl mannen die graag aardig gevonden willen worden al snel in het ronde archief belanden.

Maak een lijst

Zodra je jezelf betrapt op de gedachte “nu denken ze dit”, of “nu denkt zij vast” of “als mensen me zo zien dan…” of “Wat zou hij/zij nu van me denken” of “ze zien allemaal hoe goed ik …. kan.” etc etc etc…
Vraag je vrienden om feedback over jouw goedkeuringzoekend gedrag. Als het echte vrienden zijn, die je willen helpen (daar zijn vrienden voor) dan zullen ze dat graag doen. Een paar voorbeelden die niet op jou van toepassing hoeven te zijn:

Je vindt het belangrijk dat:

 • je haar goed zit
 • je slim bent
 • je een prettige stem hebt
 • je onzelfzuchtig bent
 • je anders bent dan “andere” mannen
 • nuchter blijft
 • een goede minnaar bent
 • nooit boos wordt
 • andere mensen gelukkig of blij maakt
 • een goede werknemer bent
 • goed gekleed bent
 • AARDIG bent
 • vrouwen respecteert
 • nooit iemand beledigt
 • Antwoord op de vraag:”Wie betaalt wat?“, is altijd JIJ

Input van buitenaf

Laat je vrienden helpen deze lijst aan te vullen en dingen te elimineren. Neem een zaknotitieboekje en schrijf deze gedachten op zodra je ze herkent. Als je dit consequent doet zul je zien dat je elke dag dik twintig keer iets op moet schrijven… dus aan het eind van de week zit je aan 150 gedachten die over de gedachten van anderen gaan. Dat geeft ons dan een prima basis om mee aan de slag te gaan. Ik weet dat ik inzet van je vraag, maar het lieve Jongenscomplex is een deel van jou geworden en het kost nu eenmaal moeite, inzet en tijd om daar weer vanaf te komen. Moeite om dit allemaal een plek te geven? Zonder jezelf af in jouw man-cave en laad jezelf daar op.

Waarom dit?

Misschien mis je concrete tips in dit artikel. De bekende 7 tips voor meer Mannelijke Energie ongein. Het antwoord zit hem in de ijsberg. Van een ijsberg zie je 90% niet, want die zit onder water. Slechts 10% valt op. Die tien procent zou je kunnen vergelijken met concrete tips, openers en andere zogenaamde routines. Maar zonder de 90% die onder de oppervlakte zit, zie je die 10% niet, en kun je proberen wat je wilt… Authentieke aantrekkingskracht krijg je niet zonder die basis.

Wij gaan dieper

Dit artikel gaat dus over wat er onder de oppervlakte ons topje van de ijsberg boven water houdt. Als je die basis verstevigd, komt de top van de ijsberg vanzelf hoger.
Een belangrijk onderdeel (zo niet het belangrijkste onderdeel) van het aantrekkelijker worden voor vrouwen zit in onze basis. Daar moet je dus (ook) mee aan de slag, en vandaar dat ik dit Mannelijke Energie artikel heb geschreven.

De rest is aan jou. Je weet nu waar je op moet letten, je herkent nu jouw eigen valkuilen. Blijf je erop focussen, accepteer geen geklooi en gekneus. Voed je mannelijke energie, penetreer de wereld en word een Alpha Man.

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Ontvang gratis onze tools & inzichten!