fbpx

In dit artikel ontdek jij:

  • Wat zelfvertrouwen nou eigenlijk echt is.
  • Wat de drie wetenschappelijke pilaren zijn waar zelfvertrouwen op gestoeld is.
  • Wat oefeningen zijn om jouw zelfvertrouwen (met vrouwen) te vergroten.
  • Een video uit een van onze workshops met daarin de principes van zelfvertrouwen uitgewerkt
  • 10 effective tools om direct toe te passen voor meer zelfvertrouwen (met vrouwen)

Zelfvertrouwen, elke man man wil daar meer van. Met daar tegenover het gegeven dat elke vrouw zich aangetrokken voelt tot een zelfverzekerde uitstraling. Toch is zelfverzekerd zijn niet een vanzelfsprekendheid.

Echter, met de juiste begeleiding en input is het mogelijk om als man zelfverzekerder en moediger te worden. In dit artikel gaan we in op de psychologie van het worden van een zelfverzekerde man. De drie wetenschappelijk onderbouwde pilaren en tien effectieve tips zullen jou helpen om jouw zelfvertrouwen als man te vergroten. Overwin jouw angst en ontwikkel een onwrikbaar zelfvertrouwen. Die je daarna heel goed in kunt zetten voor nog meer succes in het vrouwen versieren.

De definitie van zelfvertrouwen

Volgende de Dikke van Dale is de definitie van zelfvertrouwen;

“Het vertrouwen op je eigen kunnen”. Jij die vertrouwt op jouw eigen capaciteiten en kwaliteiten als man. Een vertrouwen die jou de vrijheid geeft om te doen wat er gedaan moet worden. Deze definitie plaatst zelfvertrouwen aan de basis van WIE jij bent als man.

Een gebrek aan zelfvertrouwen.

Misschien ben jij momenteel onzeker met vrouwen. Je weet niet zo goed wat je moet zeggen als je een vrouw aanspreekt. Hoe je je moet opstellen of wat er van jou verwacht wordt. Herkenbaar en vooral ook heel menselijk.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

  • De drie pilaren voor succes met vrouwen
  • De mindset voor succes in de liefde
  • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
  • 5 concrete handvatten voor succes

Het gevaar is nu dat jij in een negatieve spiraal terecht komt wat zijn weerslag gaat hebben op jouw zelfvertrouwen. Je durft niet, daarom doe je niks en krijg je dus ook geen nieuwe posieve ervaringen. Het gevolg hiervan is nog meer onnodige negativiteit en alle ellende van dien.

Wat je nodig hebt om uit deze loop te komen zijn positieve ervaringen. Positieve ervaringen die jou uit deze negatieve spiraal trekken en die daarmee jouw zelfvertrouwen vergroten.

In 3 stappen wetenschappelijk verantwoord jouw zelfvertrouwen laten groeien

Zelfvertrouwen is dus de basis van jouw succes. Zo ook dus het overwinnen van jouw onzekerheid. En dan heb ik het nog niet eens over hoe aantrekkelijk het jou als man maakt wanneer jij ontspannen zelfvertrouwen uitstralen. Laten we in onze analyse van hoe zelfvertrouwen werkt het opknippen in een drietal onderdelen. Om daarna stap voor stap elk van deze onderdelen toe te passen in ons eigen leven.

Als tussenstap is er ook een artikel over het zelfverzekerd overkomen bij het uitgaan. Zodat je alvast een kleine voorschot kunt nemen op de te plukken vruchten van onderstaande


Pilaar 1 voor meer zelfvertrouwen: Context

Het eerst onderdeel van jouw zelfvertrouwen vergroten is het hebben van een referentiekader op een bepaald gebied. Niemand is OVERAL en ALTIJD zeker of onzeker.

Misschien ben je in een bepaalde sociale contexten onzeker. Als iemand jou echter vraagt om een glas vast te houden, dan weet ik vrij zeker dat je dit met 100% zelfvertrouwen kunt doen.

Zelfvertrouwen of het gebrek eraan is dus context afhankelijk en gebaseerd op het hebben van een grote referentiekader op een bepaald gebied.

Lopen op ijs

Vergelijk het met het lopen over een net dichtgevroren meer. De eerste stapjes zet je super voorzichtig. Je hebt geen idee of het ijs dik genoeg is om jou te houden. Met kleine stapjes schuifel je over het ijs. Je oortjes gespitst voor gekraak of ander onheil.

Wat je nu eigenlijk aan het doen bent, is met haalbare doelen, stap voor stap jouw referentiekader aan het vergroten voor de ijslaag op betreffende meer. Dat doe je door voorzichtig steeds wat verder over het meer te schuivelen.

Hoe langer je dit doet en zolang je er niet doorheen zakt zal jij steeds rustiger worden. Waar je eerst gespannen en ONZEKER voetje voor voetje liep, wordt je steeds meer ontspannen en bam, zal jouw zelfvertrouwen groeien.

Zelfvertrouwen vs Referentiekader

Je hebt de context verkend. Je hebt jouw referentiekader opgebouwd. De informatie die jij nodig hebt om je ontspannen voort te bewegen, heb jij tot je genomen. Jij weet wat je van het meer kunt verwachten. Voor je het weet nodig jij je vrienden ook uit en ga je curlen of kunstschaatsen.

Exact hetzelfde proces speelt zich af binnen elke andere context. Om binnen een bepaalde situatie zelfverzekerd te zijn, moet jouw referentiekader groot en uitgebreid zijn. Pas dan weet je waar je aan toe bent.

Wat de wetenschap hierover zegt

Dit wordt ook onderschreven in de baanbrekende publicatie van Abert Bandura, genaamd ‘Self-Efficacy: The Exercise of Control’.

Bandura stelt dat mensen hun zelfvertrouwen opbouwen door ervaringen van succes en uitdagingen aan te gaan, en dat het zelfvertrouwen kan dalen als mensen falen of bedreigingen ondervinden. Volgens Bandura kan het vergroten van het zelfvertrouwen mensen helpen om uitdagingen aan te gaan en om te gaan met stress en andere bedreigingen voor het ego. Kernconclusie: Het zelfvertrouwen kan worden vergroot door ervaringen van succes te hebben en uitdagingen aan te gaan, en kan worden verlaagd door falen of bedreigingen.

‘Hoe krijg je meer zelfvertrouwen’ video

In onderstaande video werk ik dit concept nog verder uit inclusief 3 veel voorkomende valkuilen.

Pilaar 1 concreet:

Laat hetgeen wat jij niet kunt doen, je nooit tegenhouden van wat je wel kunt doen. Dit betekent niets anders, dan dat jij met hele, kleine, voor jou haalbare stapjes, aan de slag moet gaan om jouw referentiekader uit te bouwen.

  • Durf jij niet een gesprek aan te gaan met leuke vrouw. Loop, dan in ieder geval voorbij en zeg gewoon “hoi”. Moeite met lange gesprekken? Vraag dan normale, sociale vragen die niet gaan over hun relatie-status of de zin van het leven. Vraag bijvoorbeeld liever waar een pinautomaat is. Dit klinkt misschien flauw, maar hoe kleiner het stapje is, hoe makkelijk jij het kunt toepassen en hoe sneller je resultaten boekt.
  • Moeite om het nummer te vragen van jouw droomvrouw. Oefen dan in het nummers vragen aan iedereen. Totdat het normaal wordt.
  • Moeite met je emotioneel te uiten, deel een klein dingetje waar je een beetje moeite mee hebt en bouw dat dan uit.

Pilaar 2: Een gezonde dosis zelfvertrouwen vanuit onverwoestbaarheid

De volgende stap waarmee jij meer zelfvertrouwen krijgt lijkt veel op de eerste. Het betreft echter een volledig andere insteek.

Stap twee is namelijk niet gebaseerd op jouw geloof in dat je eigen kunnen of de kracht jouw positieve eigenschappen. Het gaat zelfs niet over het hebben van bepaalde vaardigheden.

Het is gebaseerd op het geloof dat jij om kunt gaan met jouw eigen falen.

Misschien is dit wel het grootste “geheim” van succesvolle mensen. Ze weten van zichzelf dat ze falen aankunnen. Dat hun zijn en eigenwaarde elke klap daarin kan opvangen.

Hormesis

Je wilt op het punt komen dat onzekerheid niet langer een blokkade is. Maar dat jij het juist gaat zien als een kans om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Deze ombuiging creeer je door het diepgewortelde inzicht, dat al gaat iets fout jij de gevolgen daarvan prima aankunt. Het is het leren ombuigen van een gevoel, tot een functionele doelstelling. Een doelstelling waar je wat mee kunt en waar je concrete stappen aan kunt koppelen.

hormesis en vrouwen versieren

Zelfvertrouwen vanuit Antifragil

Het belang van dit inzicht is van niet te overschatten waarde. Dit betekent namelijk dat je jouw zelfvertrouwen op welk gebied dan ook kunt vergroten, door enkel jouw algemene onverwoestbaarheid te versterken.

“Cognitive Behavioural Therapy for Low Self-Esteem” van A. J. Fennell vat dit gedetaillerd samen. Hij beschrijft hoe cognitieve gedragstherapie gebruikt kan worden om het zelfvertrouwen te verhogen. Hij stelt dat cognitieve gedragstherapie kan helpen om onrealistische en ongezonde gedachten te identificeren en te veranderen in helpende gedachte. Wat weer heltp om het gedrag te veranderen om zo het zelfvertrouwen te verhogen.

Een van die barrieres die jouw persoonlijke groei belemmeren is dus het feit dat je denkt ‘geen fouten te mogen maken’ of dat je ‘de gevolgen van de gemaakte fouten maken niet aankunt’. Stel haalbare doelen op de juiste vlak en je zelfvertrouwen neemt toe.

Pilaar 2 concreet:

  • Maak er een gewoonte van om op de gebieden waar jij zelfverzekerd bent, altijd je grenzen op te zoeken, uit je comfort zone te treden. Maak het tot jouw doel zo ver te gaan, dat het ook echt fout kan gaan.
  • Leer risico’s op te zoeken en ervaar hoe het is om te falen. Omgaan met falen en blunderen is een vaardigheid die toepasbaar is in andere gebieden in jouw leven. Don’t play it safe en voor je het weet voel jij je comfortabel, ook als er een kans is op falen.
  • Benut hormesis. Hormesis is een medische term die inhoudt dat een potentieel schadelijke stof in lage hoeveelheden een positief effect heeft op het menselijk lichaam. Neem gif. Eén beet van een cobra is vaak dodelijk. Echter, van een héél klein beetje gif ga je niet dood. Het zorgt er juist voor dat je lichaam aan het werk gaat. Het reageert op het aanwezige gif door anti-lichamen aan te maken, om zo beter bestand te zijn tegen toekomstige confrontaties.


Stap 3: Herken hoe zelfvertrouwen afneemt als je luistert

Stap drie gaat over het ontwikkelen van een realistische kijk op de mening van de mensen om je heen. Het leren herkennen wat de waarde is die jij toekent aan de mening van anderen? Simpel gezegd, als jij je door jouw onzekerheid laat tegenhouden in het aanspreken van die aantrekkelijke vrouw. Doe jij dit dan uit angst voor de eigenlijke afwijzing zelf? Of doe jij dit uit angst voor wat die mogelijke afwijzing dan zegt over hoe zij jou ziet? Of wat de mensen die de afwijzing zien van jullie zullen vinden?

Zelfvertrouwen krijgen gaat over jouw eigen mening prioriteit te geven en alle niet helpende gedachten daaromheen te leren parkeren.

Waar zit de pijn?

Doet de afwijzing pijn omdat, “ik ben even met mijn vriendin in gesprek, scheer je weg vlegel” letterlijk pijn doen? Of omdat die woorden voor jou betekenen dat ze je schijnbaar een flapdrol vindt?

We weten allebei dat het optie twee is. Namelijk wat haar gedrag insinueert over hoe zij jou ziet. Wat nu als jouw eigenwaarde al volledig is uitgehard. Wat nu als jij tot in het diepst van jouw tenen WEET wat jij waard bent. Als jij niet met respect behandeld hoeft te worden om te weten dat je respect verdiend. Zal bovenstaande akkefietje jou dan uit je evenwicht brengen? Nee, natuurlijk niet!

Vanuit positieve energie reageren

Als je op dat punt in je leven bent en je hiervan bewust bent, reageer je waarschijnlijk positief en ontspannen met een “ah, goed dat je dat aangeeft, ik kom zo weer even hoi zeggen. Ik ben trouwens Karel, aangenaam”.

Om daarna twee verbaasde en geïntrigeerde vrouwen achter te laten die opeens best benieuwd zijn geworden wie die man was die hen net had aangesproken.

Wanneer je deze eigenschap genoeg ontwikkelt hebt en de vrijheid die hieruit volgt vaker ervaart zal alles beter gaan. Interacties zullen niet meer blokkades vormen omdat jij de uitkomst beter kunt loslaten.

Pilaar 3 concreet

  • Onderzoek en ontdek waar jij voor staat. Verken de wereld, verken jezelf en wordt in het proces steeds bewuster van waar jij voor staat. Hoe bewuster jij hiervan bent hoe minder de mening van een ander jou zal beïnvloeden.
  • Hoe sterker jij je ergens over voelt, hoe moeilijker je meegaat in de mening van een ander. Net als dat jij je in een discussie minder snel zult laten overtuigen, als het een onderwerp betreft waar je een duidelijke mening over hebt. Die uitgesproken mening moet jij ook gaan krijgen over jezelf. De afwijzingen en meningen van anderen zullen jou dan veel minder raken.
  • De grootste tragedie in deze is dat een aantal van de valkuilen zelfvertrouwen haast ingebakken lijken in onze samenleving. We leven in een cultuur die belemmerend werkt op ons zelfvertrouwen en al helemaal op die van mannen.

Dit is niet een bewust aanval op de man en we hoeven nu ook zeker niet de barricade op en woest onze onderbroeken gaan verbranden. Het enige wat we wel moeten doen is BEWUST te zijn van de situatie waar wij met z’n allen in zitten. Dit gezegd hebbende. Er zijn ook een aantal snellere tips voor jou om toe te passen in het het krijgen van meer zelfvertrouwen met vrouwen.


 meer zelfvertrouwen met vrouwen

10 handige tips voor meer zelfvertrouwen met vrouwen

met onderstaande tips kun jij gelijk aan de slag. Met het oefenen bepaalde vaardigheden vergroot en versnel jij jouw persoonlijke ontwikkeling.

Tip 1: Benut de kracht van lichaamstaal

Hoe jij je lichaam gebruikt beïnvloedt direct hoe jij je voelt. Loop rechtop. Wees bewust van een open lichaamshouding. Maak oogcontact met de mensen om je heen. Stap met een open houding de wereld tegemoet, niet meer met hangende schouders door het leven sjokken. Weg met die gesloten houding, laat je hele gezicht trots en duidelijk zien. Al voelt het in het begin niet echt. Door je lichaam zo te gebruiken zal jouw zelfvertrouwen groeien.

Tip 2: Focus

Zoek de eigenschappen en vaardigheden die je wel hebt en ontwikkel die nog meer! Wij zijn bijna allemaal geneigd te letten op wat we niet kunnen. Steeds weer richten op de dingen die fout gaan. Richt je nu eens op de positieve dingen. Kijk naar wat je wel kunt! Kijk Constructief naar jezelf en jouw ontwikkeling en algehele kijk op jezelf zal verbeteren.

Tip 3: Kracht

Vergroot je lichamelijke kracht! Toen ik zeventien was, was ik dun en lichamelijk zwak. Uit pure frustratie ben ik krachtoefeningen gaan doen en sindsdien nooit meer gestopt met trainen. Elke keer wanneer ik een gewicht zwaarder maak of een extra herhaling kan doen, voel ik mij trots omdat ik mijn eigen lichamelijke grens een klein beetje oprek. Ik ontgroei mijn vorige ik. Nu hoef je niet direct lid van een sportschool te worden, je kunt ook beginnen met opdrukken thuis. Probeer het vanavond maar eens. Meer kracht = meer zelfvertrouwen. Door deze investering in jezelf te maken communiceer je ook aan jezelf dat je de moeite waard bent. Dat je iemand bent die hindernissen aankunt.

Tip 3: Zweet

Beweeg! Zoek een sport die je leuk vindt, alleen of in een team, en beweeg. Elke dag een stukje wandelen of in de tuin werken is ook fantastisch! Het gaat erom dat je lichamelijk bezig bent en ook zo nu en dan buiten komt. Dit vergroot letterlijk je horizon en geeft je geest ook wat rust. Van tobben en steeds weer gaan twijfelen word je in je hoofd wel moe, maar je lichaam wil ook graag bezig gehouden worden. Bovendien maakt beweging endorfine aan, waar je weer vrolijk van wordt.

Tip 4: Sta inspiratie toe in je leven

Lees boeken, kijk films en luister muziek over mensen die zich net zo voelen als jij! In 1982 draaide de film E.T. in Nederland en ik, twaalf jaar en behoorlijk eenzaam, zag voor het eerst een film die mij in mijn hart raakte omdat ik mijzelf herkende in E.T. en Elliott (het jongetje in de film). Herkenning in anderen is belangrijk wanneer je jezelf onzeker voelt, omdat het aangeeft dat je niet alleen bent met dezelfde problemen.

Er zijn prachtige boeken geschreven over onzekere mensen die toch hun zelfvertrouwen vergroten en het redden, en films over mensen met gebrek aan zelfvertrouwen die echt kunnen helpen. Zo was ik vroeger helemaal gek van The Karate Kid. De oorspronkelijke versie dan, niet de remake met die zoon van Will Smith! Weten dat anderen jouw strijd ook gevoerd hebben zal direct al voor meer zelfvertrouwen zorgen.

Tip 5: Rolmodellen

Zoek rolmodellen waaraan je jezelf kunt optrekken! We willen allemaal weleens James Bond zijn, de spieren van Stallone hebben en het charisma van Robbie Williams. Wanneer ik mijzelf bijna niet meer kon opdrukken, dacht ik aan Rocky en vond ik toch nog een beetje energie om het af te maken. Cringe, cliche en toch ook helemaal waar. Soms heb je nou eenmaal iemand nodig om naar op te kijken.

Deze rolmodellen kunnen ook gewoon Nederlanders zijn of een bekende van je, ga na wie je bewondert en waarom. Ikzelf vind een regisseur als Paul Verhoeven echt een held, niet alleen omdat ik veel van zijn films goed vind, maar vooral omdat hij altijd enthousiast en eerlijk over zichzelf is. Hij durft te laten zien wat hij kan, maar ook wat hij niet kan of niet goed heeft gedaan. Hij accepteert zichzelf zoals hij is, dat vind ik dapper. Welke rolmodellen jouw zelfvertrouwen vergroten, is natuurlijk aan jou.

Tip 6: Doelstellingen

Stel jezelf een duidelijk doel! Wil je zijn als het rolmodel van hierboven? Wat zou je dan specifiek graag willen kunnen of doen? Wil je sterk zijn of juist heel soepel om salsa te kunnen dansen? Wil je succesvol met vrouwen om kunnen gaan of wil je juist meer vrienden om je heen hebben? Wil je een rijbewijs halen of de vier daagse van Nijmegen gaan lopen? Je zelfvertrouwen vergroten heeft dus ook te maken met het stellen van doelen. De uitdaing daarvan aangaan. Falen, vallen opstaan en een volgende keer het gewoon weer proberen.

Tip 7: Maak een plan

Zelfvertrouwen krijgen is een proces.Bepaal welke stappen je kunt gaan ondernemen om dat doel te gaan halen! Welke niet helpende gedachten wil jij uit je leven verbannen? Belangrijk is om kleine, praktische stappen te bedenken richting je doelen. Volgende week de marathon ongeoefend lopen is mogelijk, maar niet aan te raden. Beter is het om het komende jaar de trainingsafstand geleidelijk op te bouwen.

Ikzelf doe aan jiujitsu en uiteindelijk is het doel een zwarte band te halen, maar de manier om dat te bereiken is gewoon elke les aanwezig te zijn en ik merk dat daardoor de worpen en klemmen geleidelijk beter gaan. Op deze manier komt de zwarte band ook daadwerkelijk dichterbij, ook al duurt het misschien nog een paar jaar!

Tip 8: Babysteps

Wees trots op elke stap die je maakt richting je doel! Elke wereldreis – in dit geval je zelfvertrouwen vergroten – begint met de eerste stap en wanneer je moe bent, bedenk dan dat je altijd nog één stap kunt zetten. Elke stap die je zet naar je einddoel is weer een overwinning op jezelf. Wees daar trots op, het is jouw overwinning, daarmee vergroot jij jouw kracht!

Tip 9: Connect

Praat met anderen over je onzekerheid of angst! Wanneer we ons zorgen maken in ons hoofd, denken we vaak dat we de enige zijn op de hele wereld die zich zo voelt. Praat erover met die goede vriend. Je komt erachter dat hij/zij zich ook geregeld zo voelt als jij.

Het scheelt wanneer je merkt dat je niet de enige bent. Sterker nog, een team heb je nodig hierdoor behaal je eerder de eindstreep. Doe dit wel met positieve mensen. Ze moeten het beste met je voorhebben. Verder gaan dan alleen mooie woorden.

Tip 10: Het is oké

Wees niet boos op jezelf wanneer je merkt dat je onzeker bent! Onzekerheid en angst zijn normale menselijke emoties. Iedereen heeft ze, soms zijn ze reëel, meestal niet. Bedenk: een held is niet iemand die geen angst kent, maar iemand die wel angst heeft maar toch actie onderneemt. Wees dankbaar voor de kans om te groeien. Neem je onzekerheid bij de hand en zet elke dag weer de noodzakelijke stappen.

Conclusie

Doe af en toe dingen die je normaal nooit zou doen en ga met die nieuwe ervaringen om. Dat is een van de definities van zelfvertrouwen: Weten dat je alles op je pad gewoon aankunt. Doe dus dingen die je normaal gesproken nooit zou doen en kijk wat het resultaat daarvan is. Rek je comfort zone op. Go for it!

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

  • Door te snappen HOE zelfvertrouwen werkt. Daar heb je een uitgebreide video over gezien.
  • Door de valkuilen te vermijden waar de rest van de wereld met open ogen inloopt.
  • Door de volle verantwoordelijkheid te nemen. Jij bent in charge en niemand anders.
  • Door bovenstaande te implementeren in een voedende omgeving die jij zelf hebt opgezocht, dan wel gecreëerd.

Let’s get shit done!!!

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Domineer met onze gratis inzichten!