fbpx

Misschien heb je haar nummer in de trein gekregen. Misschien begon het als een match op Tinder. Misschien heeft jouw moeder een blind-date geregeld. Ongeacht hoe het contact tot stand is gekomen zal er op een gegeven moment een eerste ontmoeting plaatvinden. Een belangrijk moment, die eerste indruk kun je maar een keer maken en die bepaalt of het tot een vervolg date gaat komen. Vandaar dat je in dit artikel alle tools en tips gaat krijgen voor hoe jij een perfecte eerste date hebt.

 

De eerste date: Mindset

Laten we beginnen met het duidelijk voor ogen krijgen van wat nu precies het doel is van die illustere eerste date. Wat ons meteen ook brengt waar het bij de meeste mannen ook fout gaat. Het doel van de eerste date is om voldoende “klik” te creëren om tot een tweede date komen.  That’s it!

Waarom zeg ik dat veel mannen hier de mist ingaan? Wij mannen hebben de neiging, zeker als we onze date aantrekkelijk vinden, om meteen BAM tot het einddoel te willen gaan. We willen dat de dame in kwestie meteen vol in ons geïnteresseerd raakt. Dat het romantisch, broeierig, spannend en al die andere dingen is. Ik werk zo uit waarom dit verkeerd is.

Eerst moeten we een zeer belangrijk MAARbespreken. Wat vergeten wij mannen onszelf af te vragen bij een ogenschijnlijk fysiek interessante vrouw? Of wij haar wel leuk vinden! Of wij haar wel geschikt vinden als potentiële date/scharrel/partner.

Dit is het verschil van een sollicitant die op gesprek komt, weet wat hij waard is en aan het oriënteren is of hij wel ergens wil werken. Versus de hijgerige, wanhopige kneus die er alles aan doet om vooral maar in de smaak te vallen.

Een date is dus tweerichtingsverkeer, waarbij de beide betrokkenen rustig verkennen hoe de ander is en of het leuk genoeg is voor een vervolg date.

 

Het gevaar van te snel teveel willen

Waarom is het zo gevaarlijk om te snel, te ver te willen gaan op die eerste date? Dit heeft te maken met een fundamenteel verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen staat veel eerder AAN. Wij zijn een lichschakelaar die al snel op “go-time” staat. Vrouwen zijn een volumeknop die langzaam omhoog gedraaid wordt. Kan is groot dat jij als man dan de interactie te veel een bepaalde kant op forceert. Feitelijk hebben we het nu over de kunst van het versieren en verleiden. Klik HIER om betreffend artikel hierover te lezen.

 

De eerste date hoe en waar?

Oké, de mindset is er dus een van laagdrempelig contact, niet teveel in één keer willen en ook zelf bedenken wat jij hier nu eigenlijk mee wilt bereiken. Hoe en waar heb je die eerste date? Kernwoord is ‘laagdrempelig’. Hoe laagdrempelig het contact en de eerste date is, hoe minder druk de ander voelt. Hoe makkelijker het allemaal zal verlopen.

Bedenk daarbij ook dat het raar en wanhopig is om teveel tijd, moeite en energie te investeren in iemand die je helemaal niet kent. Het zou nergens op slaan om een hele avondprogramma op te zetten voor iemand die je eigenlijk nog helemaal niet kent. Of waarvan je helemaal nog niet weet of ze wel wat voor jou is.

Vaak zie je ook dat je mensen eerst ook even aan elkaar moeten wennen. Als je dus meteen al 4 uur lang met elkaar moet praten en het “gezellig hebben”. Dan  zet je onnodig druk op wat een ontspannen eerste kennismaking zou moeten zijn.

Waar af te spreken? Relaxed, ergens in een grandcafe voor een kopje thee. Gewoon ergens overdag, voor een half uurtje. Is het leuk, kun je altijd iets anders daarna samen gaan doen. Is gewoon fijn, kun je daarna altijd nog een ander keer afspreken.


 

8 eerste date tips voor mannen

Tip 1) Eerste date lichaamstaal tips

Als je ergens gaat zitten, probeer dan niet tegenover elkaar terecht te komen. Vermeid de bekende sollicitatiegesprek setting. Dat is onnodig formeel en de date lijkt dan al snel op een kruisverhoor in plaats van een gezellig kennismaken. Probeer in een hoek van 90% ten opzichte van elkaar te zitten. Je bent dan niet gedwongen elkaar continue aan te kijken. Het is luchtig, ontspannen, speelser en dat is exact wat je belangrijk is op die eerste date.

Tip 2) Wat te zeggen op een eerste date

De basis van een goed gesprek is een combinatie van het hebben van interesse in de ander gekoppeld aan het goed luisteren naar wat er eigenlijk gezegd wordt. Zo ook bij die eerste date. De vraag is niet, “wat moet ik zeggen op een eerste date?”. Wat wil jij weten over die ander? Waar ben jij nieuwsgierig naar? Onderwijl geef je ook jezelf bloot, anders wordt het weer een verhoor.

Bedenk wel dat ook weer in deze alles een volumeknop heeft. Om de ander nu meteen te belagen met welgemeende vragen over de zin van het leven en wat haar lievelingsstandje is, lijkt me ook wat ver gaan. Maar die basis van intermenselijke inzicht heb jij onderhand wel, mag ik hopen.

Tip 3) Wie betaalt op een eerste date?

Schijnbaar een ding voor veel mensen, is wie er wat betaalt. Hier heb ik een uitgebreid artikel over geschreven: Wie betaalt wat, de wetten van de moderne hoffelijkheid. Lang verhaal kort; de eerste date is kort en laagdrempelig, dus ook goedkoop. Als je even naar de wc gaat, reken af en rond de date af. Die 11 euro voor twee koffie en twee appeltaarten kun je lijden. Als een vrouw hier ook al tegen in verzet gaat betekent dit over het algemeen dat ze jou een idioot vindt. Ze wil dan namelijk op geen enkele wijze bij jou in het krijt staan. Of ze is natuurlijk een feministe. Ik weet niet welke van deze opties het ergste is

Tip 4) Kom op tijd

Je bent een man, je hebt je shit op orde, kom op tijd. Ga alvast lekker zitten, maak een praatje met de serveerders. Om daarna jouw date welkom te eten in die heerlijk bubble die jouw auraheet. Vergelijk dit met gehaast binnen te vallen, te verontschuldigen dat je te laat bent, te zoeken naar waar je moet zitten en dat dan als eerste indruk mee te nemen.

Tip 5) Warm sociaal op

Voor je een zware work-out induikt doe je een warming up. Zo ook voor een date, maar dan op sociaal vlak. Klets met mensen, bel uitgebreid met een vriend, maak een paar grappen met passante voorbij gangers. Zorg dat je al in die wat noemen, “social flow” zit. Om vandaaruit ook makkelijker te kunnen connecten met je date.

Tip 6) Eindig op een hoogtepunt

Nee niet zo een hoogtepunt, een hoogtepunt in het gesprek. Onzeker mannen willen alles uitmelken en zo lang mogelijk de date laten voortduren. Nergens voor nodig. Als het leuk, is het leuk en zal ze je weer willen zien. Durf die eerste date op een positieve noot af te ronden, neem daar leiding in. Sta haar toe te smachten naar meer.

Tip 7) Spreek niet meteen een vervolgdate af

Te vaak hoor ik dat mannen tijdens de date al een vervolgdate afspreken. Nergens voor nodig, komt wanhopig en claimerig over. Betekent ook niet dat je quasi-mysterieus hoeft te doen of op de minuut drie dagen moet wachten voor je weer wat van je laat horen. Doe relaxed, doe normaal, vertrouw erop zat ze je weer zal willen zien. Laat het gebeuren.

Tip 8) Noem het geen date

Date klinkt beladen en groot. Kopje thee samen drinken is veel gezelliger. Vraag die ene leuke vrouw dan ook niet “op date”. Drink gewoon een theetje samen. Hoe laagdrempeliger het is, hoe makkelijker het voor de ander is om ja te zeggen.


 

Conclusie

Hoog tijd voor jou om veel dates te gaan regelen. Het is allemaal geen big-deal, half uur kun je met veel mensen besteden. Het is aan jou om die stap te zetten. Aan de slag, de wereld is jouw speeltuin!

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.