fbpx

Alles wat je moet weten over het op de juiste manier hebben van een open relatie. Van hoe je het invliegt, tot hoe je het in stand houdt. Maar ook hoe je moet reageren als jouw vrouw opeens aangeeft een open relatie te willen.

 

De ‘Open-relatie-droom’

Een open relatie is misschien wel de droom van iedere man. Een relatie met een leuk meisje en daarnaast vrij om ook nog eens met anderen seks te hebben. Elke vorm van bindingsangst verdwijnt gelijk als sneeuw voor de zon. In het echt ligt dit veel complexer en moeten er goede afspraken gemaakt worden, als je wilt dat dit werkt. Wacht daarom als bezette man nog heel even met toepassen van onze gratis ebook met 225 openingszinnen voor alledag. Laten we het concept open relatie eerst nog even uitdiepen.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

 • De drie pilaren voor succes met vrouwen
 • De mindset voor succes in de liefde
 • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
 • 5 concrete handvatten voor succes

Wat is een goede relatie?

Een goede relatie bestaat uit drie dingen: vriendschap, een klik in bed en liefde. Dit kun je op allerlei manieren invullen. (voor sommige mannen is bijvoorbeeld de lat-relatie ideaal)  Sommige meisjes waar je mee date geven je vlinders in je kruis, maar niet in je buik. Dit soort meisjes voldoen aan twee punten van de magische driehoek en zijn dus niet geschikt voor een langdurige relatie. Dit betekent niet dat we gelijk de deur op slot gooien en nooit meer met ze gaan afspreken.

Open relatie = de oplossing?

Een open relatie kan de oplossing bieden. Je hebt de zekerheid op seks en vriendschap maar je hebt nog steeds de mogelijkheid om op zoek te gaan naar die enige echte. Het kan ook zo zijn dat je gewoon nog helemaal niet toe bent aan een nieuwe echte relatie, omdat je daar nog te jong voor bent of omdat het net uit is met een langdurige relatie.

Hoe ziet een open relatie eruit?

De eerste voorwaarde is dat jullie er allebei hetzelfde in staan. Jullie hebben allebei geen zin in een ‘Kleine lieve troetelbeer relatie’, maar wel in het vuurwerk dat zich in de slaapkamer afspeelt. De basis van een open relatie is in mijn ogen altijd seks met daaroverheen een flinke lading vriendschap. Het is dus in ieders belang dat er geen gevoelens gaan ontstaan. Tijdens de open relatie spreek je dus niet meer dan 2-3 keer per week af, omdat anders het gevaar ontstaat dat de vonk overslaat.

To-do

Met een open relatie ga je geen standaard vriendje-vriendinnetje dingen doen en valentijns cadeautjes uitwisselen. Je kan wel dingen samen ondernemen, maar de dates zijn eerder gezellig of avontuurlijk dan romantisch. Een romantisch dinertje voor twee op een boot onder de maan, met een Italiaans koortje met rozen in hun oren en kaarsen op hun hoed, is er dus echt niet bij.

Doe normaal!

Als jullie samen wat gaan doen, noem je het ook niet een date. Nee, jullie gaan gewoon samen wat doen. Jullie stellen elkaar ook niet als volgt voor aan je vrienden: ‘Dit is Chantal *Wink wink, smile smile* Je stelt haar gewoon voor als ieder ander persoon. En wat ouders betreft: die ongein hoef je al helemaal niet mee te maken.

Afspraken maken over de open relatie

Je moet wachten op de juiste tijd om het gesprek over een open relatie beginnen. Jullie hebben in ieder geval een paar keer het bed gedeeld en gaan ongeveer 1-2 maanden met elkaar om. Het moet ook de logische vervolgstap zijn. Ik vergelijk deze situatie met het maken van promotie. Als je promotie wilt maken, dan voer je al een aantal taken uit die nog niet tot jouw verantwoordelijkheden behoren. De promotie is het gevolg van het werk dat je levert en niet andersom. Met een vervolgstap in een relatie is het net zo. Als jullie al met regelmaat afspreken en seks met elkaar hebben, maar geen echte gevoelens hebben, dan is het tijd voor het gesprek.

Doel

Het doel is om dit zo casual mogelijk te houden en er dus absoluut geen big deal van te maken. Voordat je überhaupt een voorstel doet voor een open relatie, probeer je eerst uit te vogelen hoe de ander erin staat en geef je daarbij ook aan hoe jij erin staat. Geef aan dat je op dit moment een leuke tijd met haar doormaakt en dat graag zo wilt houden, maar dat je op moment gewoon niet toe bent aan een relatie. Dan stel je heel casual voor om een open relatie te starten. Als je maar eerlijk bent.

Open Relatie als gevaarlijke datingtrend

In de huidige tijd van keuzestress en bindingsangst valt het op de open relaties meer en meer een trend aan het worden zijn. Hier zijn echter risico’s aan het verbonden. In onderstaande video kaart Tom de drie grootste gevaren van een open relatie aan.

Wat als er toch gevoelens ontstaan?

Van tevoren maak je duidelijke afspraken over wat je van de ander verwacht. Willen jullie dat er helemaal niet over scharrels verteld wordt, of vinden jullie het juist leuk om hierover te praten? Hoe vaak zien jullie elkaar? Hebben jullie alleen seks of spreken jullie ook af om dingen te doen? Het is belangrijk om de invulling goed bespreekbaar te maken, alleen zo kun je ervoor zorgen dat er geen jaloezie of onvrede ontstaat bij de ander. Hoe moeilijk het soms ook lijkt, het is beter om alles goed uit te praten.

Mocht je (soort van) vriendin toch gevoelens voor je krijgen, dan is het belangrijk dat jij eerlijk blijft. Zijn die gevoelens niet wederzijds, dan is het voor jullie allebei kansloos om toch aan een relatie te beginnen. Lees trouwens dit artikel over hoe je een vriendin krijgt. Jij kan haar niet geven wat ze wilt en jij zit vast aan een relatie waar je helemaal niet in wilt zitten. Als je zelf gevoelens krijgt, ben je bang om haar helemaal kwijt te raken als je haar je gevoelens vertelt. Hou dit niet voor jezelf een geef dit aan haar aan. Anders zitten jullie niet meer op één lijn en is de balans weg uit de relatie. Dit zorgt uiteindelijk voor meer ongeluk in de open relatie.

Even tussendoor, vind je dit trouwens een nuttig artikel en wil je meer? Klik HIER en check al onze video’s en artikelen over relaties en alles wat daar bij komt kijken.

Als er van beide kanten gevoelens ontstaan, dan is dat heel erg mooi. Bedenk wel dat de nieuwe relatie gebaseerd is op de oude relatie en dat daar andere regels golden. Maak dus opnieuw goede afspraken en blijf alles bespreekbaar houden.


 

mijn vrouw wil een open relatie

Help! Mijn vrouw wil een open relatie, wat nu?

 

Wat nu als jouw vrouw opeens aangeeft een open relatie te willen. What to do? Dit zijn de drie stappen die je voor jezelf moet doorlopen om op verantwoorde en adequate wijze te reageren op het “voorstel” van jouw vrouw.

 

Stap 1: Pak die helikopterview

Er zijn in eerste instantie twee mogelijk reacties. De eerst is, “YES, ik mag straks seks hebben met andere vrouwen”. De tweede is “Aargh, ik ben niet genoeg, ze maakt het uit als ik hier niet in meega, mijn relatie is een leugen”. Beiden zijn begrijpelijk en menselijk. Belangrijk is echter dat je even pas op de plaats doet en alle emotionele reflexen een kans geeft om op te komen en weer te gaan liggen.

Los van wat jij hier nu inhoudelijk van vindt. Jouw vrouw heeft de moeite genomen om een persoonlijke wens en behoefte met jou te delen en uit te spreken. Dat is al een heel mooi en waardevol signaal. Laat het even bezinken en ga niet van uit een emotionele reflex handelen. Daar heeft niemand wat aan.

Stap 2: Ontdek waarom ze een open relatie wil

Nu je een beetje tot rust gekomen bent, kun je gaan nadenken en je verdiepen in waarom je vrouw een open relatie wil. Achter dat ene zinnetje, ”ik wil een open relatie”, schuilt namelijk een wereld aan redenen.

 • Wil ze een open relatie zodat ze eindelijk zonder zich schuldig te voelen seks kan hebben met die ene lekkere collega?
 • Wil ze een open relatie omdat ze zich beperkt voelt om zelfs ook maar met andere mannen te flirten tijdens het uitgaan. Waarbij het gegeven dat er meer ‘mag” al voldoende is voor haar. Zonder dat ze de behoefte voelt er iets mee te moeten doen.
 • Wil ze een open relatie omdat ze het idee opwindend vindt dat jij andere vrouwen gaat versieren?
 • Wil ze een open relatie om voor jullie samen, met elkaar nieuwe, andere en mogelijkheden te verschaffen?
 • Kaart ze aan dat ze een open relatie wil, om zo aan jou aan te geven dat ze niet blij is met hoe jullie seksleven momenteel is?
 • Wat verstaat ze eigenlijk onder ‘een open relatie’?

Zoals je ziet het is niet alleen maar, “ik wil een open relatie”. Jij moet je gaan verdiepen in wat zij er mee bedoelt. Zodat je op een diep niveau snapt wat er echt afspeelt en hoe belangrijk dit voor haar is. Is het een opwelling, een random gedachte of een relationele kruispunt/dealbreaker?

Hoe pak je dat aan? Door uitgebreid te praten, te luisteren en nog meer te praten. Verspreid over verschillende avonden, dagen en momenten. Potverdorie wat gaan jullie veel met elkaar praten.

Stap 3: Een eigen visie ontwikkelen.

Je hebt die helikopterview gepakt. Op een diep niveau snap jij wat zij wil en ook waarom ze dat wil. Nu heb je pas de input die jij nodig hebt om een eigen visie op de situatie te vormen.

Je heeft geen aannames meer te maken, alles is duidelijk. Voor zover iets tussen twee mensen duidelijk kan zijn dan. Hoe kijk jij nu naar de situatie? Wederom een belangrijk moment:

 • Stel je wilt erin mee gaan? Doe je dit dan vanuit angst en onzekerheid, omdat je bang bent haar anders te verliezen?
 • Stel je wilt er niet in mee gaan? Doe je dit dan wederom van uit angst en onzekerheid, omdat je bang bent dat ze dan leukere en fijnere mannen dan jou gaat ontmoeten?
 • Stel je wilt erin mee gaan? Doe je dit dan omdat jij dan eindelijk weer seks met anderen vrouwen kunt gaan hebben? Waarbij je maar even vergeet/wegdrukt dat zij nu ook ‘los’ kan gaan?
 • Wat nu als het jou niet lukt om andere leuke vrouwen te vinden die seks met je willen?

Zoals je ziet is het ontdekken wat jij hier oprecht van vindt een stuk ingewikkelder dan dat je in eerste instantie misschien dacht. Praat met andere mensen hierover. Neem goed de tijd om hier jouw mening over te vormen.

Voel je ook vooral vrij om tussendoor met je vrouw erover te sparren. Spreek die twijfel uit, deel jouw dromen, wensen en angsten. Het zal jullie dichter bij elkaar brengen


Conclusie

In het delen van jouw overpeinzingen, wensen en angsten zul je merken dat je meer tot elkaar komt. Gebruikt deze ogenschijnlijke crisis dan ook als een kans om elkaar beter te snappen en nieuwe dingen samen te ontdekken en verkennen. Durf te staan voor wat jij belangrijk vindt, maar wees ook ontvankelijk voor waar zij mee komt.

Wat jullie uiteindelijk samen moeten doen gaan alleen jullie beiden over. Het enige wat ik vanaf de zijlijn kan meegeven is er vele wegen naar Rome leiden. Jij jouw leven en jullie relatie op vele manieren kan inkleuren. Waarbij als er maar goed over gepraat wordt vele ogenschijnlijke onoverkoombare obstakels achteraf molshopen waren en niet de bergen die het vooraf leken.

Succes en let’s get shit done.

 

 

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Ontvang gratis onze tools & inzichten!