fbpx

Heb jij een minderwaardigheidscomplex of ken je iemand die ermee behept is die je een handje wilt helpen? In dit artikel bespreken we waar het vandaan komt (een goed gedefinieerd probleem is half opgelost) en hoe je er vanaf komt.

Minderwaardigheidscomplex: Definitie

Laat me eerst even de term uitleggen… Een complex heb je als je iets negatiefs van jezelf veel groter en belangrijker maakt dan het in werkelijkheid is. ‘Minderwaardig’ betekent dat je jezelf minder waard vindt dan de anderen. Samengevoegd: Minderwaardigheidscomplex. Je vindt jezelf minder waard en dat trek je uit zijn verband en blaast het op. Een negatief zelfbeeld is hier vaak ook een onderdeel van.

Waar komt het vandaan

Een minderwaardigheidscomplex ontstaat meestal in je jeugd. Als je een moeder hebt die je steeds vertelt dat je alles fout doet, een oudere broer die alles beter kan dan jij of rare oren waarmee je op school gepest wordt… Er zijn wel 1000 manier om het op te lopen! Daar gaat vervolgens onze omgeving en cultuur nog eens overheen. Alle mannen die jij op TV ziet zijn mooi en succesvol. Intelligent en atletisch. Wij ‘normale’ mannen vallen in het niet met het plaatje dat we voorgeschoteld krijgen. Mensen vergelijken zich met de mensen die ze kennen en we denken dat we Bill Gates, Brad Pitt en Wesley Sneijder kennen omdat we die constant tegenkomen.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

  • De drie pilaren voor succes met vrouwen
  • De mindset voor succes in de liefde
  • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
  • 5 concrete handvatten voor succes

Een andere reden

Een andere manier om een minderwaardigheidscomplex op te lopen is jezelf onrealistische doelen te stellen. Je bent een gewone vent met een redelijke intelligentie maar je wilt astronaut worden en elke avond een ander topmodel in je bed in je penthouse. Spoiler alert: Dat gaat je niet lukken!

Een vrouwelijk intermezzo

Een minderwaardigheidscomplex is voornamelijk een vrouwending. Vraag maar eens aan een vrouw of ze af en toe het gevoel heeft ‘er niet te mogen zijn.’ 8 van de 10 keer tranen met tuiten! De vrouwelijke oplossing is ‘erover praten’. Vrouwen praten nu eenmaal graag over hun emoties maar de analyse van dat fenomeen gaat te ver voor dit artikel. Mannen dienen hier anders mee om te gaan. Wij zijn oplossingsgericht!

De oplossing

Realiseer je eerst dat er een verschil is tussen ‘zijn’ en ‘voelen’. Persoonlijk ben ik minder waard (letterlijk) dan Bill Gates. Sterker nog, er zijn miljoenen mensen die meer poen hebben dan ik. Ik ben minderwaardig aan Mike Tyson in een boksring, minderwaardig aan Brad Pitt, Ruud Gullit en zelfs aan Wilfred Genee of Ron Jerremy op hun respectievelijke vakgebieden of lichaamskenmerken. Echt waar!

Je weet dus dat je niet minderwaardig bent. Waarom kun je je dan wel zo voelen?

Instinct

Vroeger, heel vroeger, toen we nog in stamverbanden leefden was iedereen wel ergens de beste in. De een was de grootste, de ander het sterkst, het snelst, iemand de beste spoorzoeker, pottenbakker, vuurmaker of vrouwenversierder. Iedereen had zijn waarde voor de stam en dat was duidelijk. En we spiegelden onszelf aan de stamleden om ons heen. Die stam is inmiddels 7 miljard leden groot en we spiegelen ons tegenwoordig (onbewust) aan de leden van die stam. Dat maakt dat we helemaal nergens meer de beste in zijn! Ik ben in niéts de beste van ‘mijn’ stam. En jij ook niet.

Een keiharde werkelijkheid

Dit zijn gewoon de feiten. Maar dat jij in niets de beste bent maakt je nog niet minderwaardig als mens. Jij bent een unieke combinatie van eigenschappen. Op onze bootcamps doen we een identiteits-oefening die dat naar boven brengt en verankert. Maar als lezert heb je daar natuurlijk nu nog even niets aan.

De oplossing

Stop met jezelf te vergelijken met de sterke punten van anderen. Stop met het kleineren van jezelf en kijk naar wat jij allemaal goed kunt en doet. Om even terug te komen op mijn rijtje beroemdheden hierboven: Ik heb een beter gevoel voor humor dan Bill, ben stukken knapper dan Mike, minder vaak gescheiden dan Brad, beter opgeleid dan Ruud, twee koppen groter dan Wesley, integerder dan Wilfred en achja… wat zal ik over Ron zeggen? He’s a freak of nature…!

Op een rijtje

  • Een minderwaardigheidscomplex is niet meer dan een gevoel dat op onzin gebaseerd is. Niemand is minderwaardig, iedereen heeft positieve en negatieve eigenschappen en jouw mix is uniek. Werk aan die mix van eigenschappen want de levenshouding ‘Zo ben ik nu eenmaal’ brengt je precies waar je nu al bent… “Jezelf zijn” is overrated.
  • Stel jezelf realistische doelen op alle vlakken in het leven en werk daar stapje voor stapje naartoe.
  • Leer de kracht van het positief denken te benutten. Je zult zien dat dat wonderen doet!

Zelfs Afrojack had in zijn jonge jaren ook een minderwaardigheidscomplex.
Dit boek heeft zijn leven in een stroomversnelling gebracht. Kost jou slechts €12,50 en overmorgen in huis. Check it out!

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Ontvang gratis onze tools & inzichten!