Of je nu denkt dat iets je gaat lukken of juist dat het je niét gaat lukken, je krijgt altijd gelijk. Veel mannen hangen hun leven en alles wat er niet lukt aan allerlei ’tekortkomingen’ en een negatief zelfbeeld. In dit artikel nemen we dyslexie en asperger ter illustratie, maar in feite kan alles als voorbeeld fungeren wat jij óf iemand anders bestempelt als ’tekortkoming’. Elke tekortkoming kan een negatief zelfbeeld en een minderwaardigheidscomplex voeden.
In dit artikel:
1. Waarom de focus op jouw tekortkomingen je niet verder gaat helpen op het gebied van succes met vrouwen.
2. Hoe jij van je zwakte je kracht maakt.
Negatief zelfbeeld. Dáárom kan ik het niet:
Tekortkomingen staat tussen haakjes omdat wij van MasterFlirt er niet in geloven. Laten we er een paar aflopen. Ten eerste: dyslexie. Dat ben ik ook, en dat komt me vaak op reacties als: ‘Ken je niet schrijven, ik heb je rot geïrriteerd aan jou spelfouten. Volgens mijn correctrice bij de Boekerij zitten er maar liefst 4 taalfouten in deze zin’, aldus Tijn van Ewijk.
Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit
Ontdek:
- De drie pilaren voor succes met vrouwen
- De mindset voor succes in de liefde
- hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
- 5 concrete handvatten voor succes
Aan Tijn heb je een goed voorbeeld. In plaats van dat hij gaat jammeren over het feit dat hij dyslectisch is, gaat hij actief op zoek naar de voordelen. Dat is nog eens accepteren. Ik laat gauw Tijn weer aan het woord:
‘Het schijnt af en toe wrevel op te wekken dat ik een d en een t omwissel of toch echt de verkeerde ij gebruik. Ik beschouw mijn dyslexie als een voordeel, zeker sinds er spellingcorrectors zijn. Dyslexie betekent namelijk dat je in beelden denkt in plaats van in woorden. Dyslectische mensen zijn creatiever, over het algemeen intelligenter, visueler en kunnen beter multi-tasken. Als jij denkt dat je weinig succes met vrouwen en in het leven hebt dóór je dyslexie, think again!. ”
Negatief zelfbeeld: Waar hebben we nog meer last van?
Ok, de volgende: het syndroom van Asperger. Mensen met Asperger, ook wel een lichte vorm van autisme genoemd, zijn minder gevoelig voor hun omgeving. Ze hebben moeite zich in te leven in de emoties van anderen, ze kunnen maar een ding tegelijk. Kortom, het zijn mannen.
In de huidige samenleving wordt iedereen geacht in contact te staan met zijn gevoel. Dat stamt nog uit de tijd waarin het feminisme zijn, correctie: háár opkomst maakte. Voordat ik morgen op miraculeuze wijze Aletta Jacobs op de stoep heb staan. Je weet maar nooit…
Anyways, ‘voelen is leven’ en al die andere viva-crap die ons als man door de strot wordt gedrukt, kan er voor zorgen, dat jij denkt: gvd, is er iets mis met me? Als ik ietsje pietsje totaal niet empathisch ben, dan kan ik dus geen vrouw krijgen. Want vrouwen zeggen dat het belangrijk is om je in te leven in anderen.
Tekortkoming als kracht
Net als Tijn, dacht psycholoog Dr. Tony Attwood: wat als we het eens van een andere kant gaan bekijken? Wat als we met autisme een 180 graden draai gaan maken? Dan klinkt het allemaal ineens heel anders.
Mensen met Asperger hebben namelijk vaak relaties die gekenmerkt worden door absolute loyaliteit en onberispelijke betrouwbaarheid. Ze zijn vrij zijn van vooroordelen gebaseerd op geslacht, leeftijd of cultuur en bezitten over het vermogen om anderen te beschouwen zoals ze zich daadwerkelijk presenteren. Ze luisteren zonder voortdurend te oordelen of aannames te maken en hebben een pretentieloos gevoel voor humor.
Als dat niet aantrekkelijk is voor vrouwen… vooral dat oordeelloos luisteren moet toch indruk maken. Zonder gekheid, als we het hebben over het zijn van een aantrekkelijke gozer. Waar gaat het nou eigenlijk echt om?
Waar gaat het om?
Het gaat er om dat jij je ’tekortkomingen’ nooit als zodanig mag zien! Wie je dat ook wijs maakt, man of vrouw. Dat iemand een plaatje op jou heeft geplakt, wil niet zeggen dat je daarnaar moet gaan leven. Serieus, gast, alsof je minder man bent als je Asperger hebt.
Dus, gooi de handdoek niet bij voorbaat in de ring, omdat je ‘iets’ hebt. Een negatief zelfbeeld is niet iets wat je mag accepteren van jezelf. Verschuil je niet achter je tekortkomingen. Sta jezelf geen minderwaardigheidscomplex toe.Maak er je kracht van! Je hebt genoeg kwaliteiten die jij nu niet ziet, omdat je alleen maar let op wat er mis gaat. Focus op al het goede wat jouw beperking je brengt.
P.S.: Dit geldt natuurlijk niet alleen voor mannen met een diagnose. Dit geldt voor iedere man. Verschuil je niet achter de zin: ‘Ik kan dit niet want ik ben/heb (x)’.
Geen excuus. Get out there, maak het je secret weapon. Een negatief zelfbeeld Moet je verpletteren.