fbpx

Iedereen spreekt lichaamstaal, maar de meeste mensen zijn zich er niet van bewust en zeggen maar wat met hun lichaam. Lang voor we taal uitvonden, communiceerden we enkel met lichaamstaal. In de natuur versieren mannetjes vrouwtjes met lichaamstaal en niet met zoete woordjes. Omdat lichaamstaal onze primaire communicatie is, vertrouwen vrouwen eerder je lichaamstaal dan wat je zegt. Je kunt wel zeggen: ‘ik blaak van het zelfvertrouwen’, maar als je daarbij onhandig met je handen frummelt, zal niemand je geloven.

Lichaamstaal en Non-Verbale Communicatie

Voor we de theorie induiken is het nuttig om een analyse te bekijken die ik samen met Spuiten&Slikken gemaakt heb van een aantal speed-date sessies. Duiken we daarna de theorie in en maken we de vertaalslag naar jou. Onderstaande item heb ik nu alweer een paar jaar terug opgenomen. Doel was te gaan kijken wat je kunt leren uit de lichaamstaal van de deelnemers tijdens het daten en welke conclusies daar aan verbonden konden worden.

De Structuur van Lichaamstaal

Lichaamstaal is een enorm ‘grooooot’ onderwerp. We hebben niet voor niets een cursus van 15 weken ontwikkeld. Om lichaamstaal een beetje te overzien moet je eerst bewust worden van de drie pilaren van lichaamstaal. Pas daarna als dat je dat overziet kun je concreet kijken hoe jij lichaamstaal in jouw eigen leven een plek kunt geven.

Pilaar 1: De lichaamstaal die jij uitzendt

Alles wat jij doet en hoe je het doet zegt iets over jou en hoe jij jezelf ziet. Als een man een vrouw benadert, doet hij dat vaak met de lichaamstaal van een bedelaar. Let eens op jouw eerste reactie als een bedelaar jou om een euro vraagt.

Zo reageren vrouwen ook op mannen die komen bedelen. Dat straal je uit in je houding, je bewegingen en je stem. Zolang je met jouw lichaamstaal goedkeuring zoekt, werkt geen enkele openingszin. Zodra je die behoefte aan goedkeuring niet meer uitstraalt, werkt elke openingszin!

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

 • De drie pilaren voor succes met vrouwen
 • De mindset voor succes in de liefde
 • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
 • 5 concrete handvatten voor succes

Wat zijn de meest gemaakte fouten van mannen in hun lichaamstaal?

 • Jezelf klein maken, zowel in de lengte als de breedte. Neem dus de ruimte in. Laat zien dat je er bent. Haal je handen uit je zakken, sta rechtop en maak je breed.
 • Te snel bewegen. Beweeg dus langzaam. Dan straalt je lichaamstaal zelfvertrouwen uit.
 • Friemelen met dingen. Rust is het toverwoord. Zit stil. Ooit een apenkolonie bekeken? De baas zit rechtop, boven op de apenrots en zit doodstil. Af en toe haalt hij eens uit naar een ondergeschikte. Hoe lager op de ladder, hoe meer de apen bewegen. Zo werkt het bij mensen ook en vrouwen kijken naar de status van een man. Ze letten op zijn bewegingen en houding nog voor ze met hem willen praten en noemen dat ‘uitstraling’ (zonder te weten dat ze het over je lichaamstaal hebben).
 • Hoe ze spelen met oogcontact, maar daar gaat DIT artikel over.

Pilaar 2: Hoe jouw lichaamstaal impact heeft op jou

Jouw lichaamstaal heeft een direct effect op hoe jij je voelt. Probeer het maar eens. Ga eens goed rechtop staan, hef je handen naar de hemel, kijk omhoog en voel je een loser … Lukt niet. Als je de lichaamstaal van een winnaar aanneemt, voel je je als vanzelf een winnaar. Lichaam en geest zijn onlosmakelijk verbonden.

Nu je dit weet, kun je dus je eigen stemming beïnvloeden! Als je je onaantrekkelijk voelt en je neemt de lichaamstaal van een aantrekkelijke man aan, verandert er niet alleen iets aan jouw houding, er verandert ook iets tussen je oren. Je voelt je daadwerkelijk aantrekkelijk en dat pikken vrouwen haarfijn op.

De juiste lichaamstaal zorgt er dus niet alleen voor dat jij aantrekkelijker wordt, je voelt je ook aantrekkelijker en dat werkt dus dubbelop. Zo belangrijk is lichaamstaal!

Pilaar 3 Het lezen van haar lichaamstaal

Vrouwen lezen niet alleen jouw lichaamstaal, ze zenden ook duidelijke signalen uit. Ze lokken je als het ware. Geven aan dat je ze kunt benaderen. Een paar signalen die vrouwen geven om aan te geven dat ze je leuk vinden:

 • Ze lachen met hun tanden bloot naar je
 • Ze spelen met hun haar
 • Ze draaien je een schouder toe
 • Ze staan met hun schouders parallel aan de jouwe
 • Ze lachen als eerste om je grappen
 • Ze kijken wat jij ervan vond als ze iets gezegd hebben
 • Ze staan met een voet in jouw richting
 • Ze kijken je langer dan twee seconden aan
 • Ze raken zichzelf aan zoals ze door jou aangeraakt zouden willen worden
 • Ze accentueren hun borsten met hun houding
 • Ze leggen een hand op een heup
 • Ze kijken je van onder hun wenkbrauwen aan
 • Ze maken het je gemakkelijk haar aan te spreken

En zo zijn er nog minimaal veertig signalen die een vrouw kan uitzenden om te laten zien dat ze je leuk vindt. Hoe beter jij het lichaamstaal van vrouwen leert lezen. Hoe effectiever jij met ze kunt communiceren. Puur omdat jij beter weet wat er bewust en onbewust bij hen afspeelt.

Waarom letten anderen niet op lichaamstaal?

Op het moment dat je een interactie aangaat, let je op háár en minder op jezelf, als het goed is tenminste. Je luistert aandachtig en je kijkt haar recht in de ogen aan. Als het niét goed is ben je heel druk bezig met vertellen hoeveel pk’s je auto heeft. In beide gevallen heb je wat minder aandacht voor hoe JIJ er bij staat.

Het begint met bewust worden

Je merkt bijvoorbeeld niet dat je krom staat en zenuwachtig aan je nagels zit te pulken. Misschien sta je de hele tijd van het ene been op het andere been hinken. We moeten onszelf dus trainen om hier op te letten. Waar je specifiek op let is: snelheid, lichaamshouding en mate van intimiteit. Kijk in onderstaande video hoe dit in de praktijk er uit ziet.

Snelheid

De snelheid waarmee je praat en beweegt is belangrijk. Te langzaam en ze denkt dat je in slaap valt. Te snel en je komt onrustig en onzeker over. Beweeg dus langzaam maar met overtuiging. Waarom is dit belangrijk? Als jij de rust hebt om langzaam te praten en bewegen straal je controle uit naar je omgeving. Je laat zien dat je comfortabel bent in de huidige  situatie. Dit geeft jou een hoge mate van zelfvertrouwen.

Lichaamshouding en non-verbale communicatie

Hoe is jouw lichaamshouding als je met een vrouw staat? Heb je een open houding, of een gesloten houding met je armen over elkaar? Er is geen gulden snede. Er bestaat geen absoluut beste lichaamshouding. Het gaat er om dat jij je bewust wordt van je lichaamshouding zodat je deze kan aanpassen op het moment dat de situatie daar om vraagt. Bijvoorbeeld: ken je elkaar nog niet zo goed en word het gesprek persoonlijk, dan is het niet gek om wat afstand te creëren door met je armen over elkaar te zitten.

Opbouw van spanning

Het actief opbouwen van spanning is nodig om niet met beide benen in de friendzone kuil te stappen. Je wil het intiem maken. Hoe doe je dat? Door oogcontact vast te houden. Je laat haar vaker oogcontact afbreken dan jij dat doet. Daarnaast kun je haar op een speelse manier aanraken. Vindt ze dat goed, dan zal ze jou ook gaan aanraken. Dit geeft je groen licht om een stapje verder te gaan.

Non-verbale Communicatie tijdens een date

Lichaamstaal speelt ook een gignatische rol als een date hebt met een aantrekkelijke vrouw. Ik ga even voorbij aan het feit dat “date” sowieso niet een begrip is waar ik fan van ben, maar dat is iets voor later. Hoe gebruik je lichaamstaal tijdens zo een eerste date om er voor te zorgen dat er iets moois tussen jullie ontstaat. De “klik” is zoals je weet geen toevalligheid. Het is iets wat je moet creëren. Cubaanse mannen zijn hier meesters in.

De ideale positie

Als je tegenover elkaar gaat zitten met een tafel ertussen schep je automatisch een afstand, een goede positie als je een slecht nieuws gesprek moet voeren met je personeel maar bij een date wil je uiteraard iets intiemer.

In veel cafe’s heb je ook plekken met tafeltjes met bankjes. Laat haar op de bank plaatsnemen en ga er gewoon gezellig naast zitten. Dit is meteen een veel vriendelijker positie. Beide worden ‘gedwongen’ naar elkaar toe te draaien, je neemt beide automatisch een veel opener houding aan en aanrakingen gaan veel natuurlijker en vloeiender. De drempel om aan te raken is ook veel lager dan als je bewust over een tafel heen moet buigen. Dit is de ideale positie om te kunnen escaleren.

Als je trouwens met je eerste date uit eten gaat in plaats van een thee date kan je wel beter tegenover elkaar zitten. Bij een etentje zit je in het verlengde van het bord van je date dus op deze manier heb je het meeste oogcontact. En met een lepel en doberwtjes zit je ook in de beste positie voor een foodfight. En dat schept pas echt een band!

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Ontvang gratis onze tools & inzichten!