fbpx

Seks is normaal, fijn, lekker en goed. Zo een beetje iedereen houdt er van en doet er in meer of mindere mate aan. Zelfs jouw ouders hebben het in ieder geval één keer (al dan niet met elkaar) gedaan. Er is echter een groot verschil tussen hoe mannen en vrouwen met seks omgaan. En dan specifiek hoe de samenleving kijkt naar hoe mannen en vrouwen met seks omgaan. Enter, sletvrees.

Sletvrees: De achtergrond

We beginnen met een beetje achtergrondinformatie over de sociale context en hoe wij als mens daarbinnen functioneren. Wij, de mens, zijn dus een sociaal dier. Daarom groeperen we ons in landen, steden, vakbonden en terroristische organisaties. De meeste mensen hangen hun hele identiteit op aan de desbetreffende groep waartoe ze behoren. Dit merk je sterk als die groep opeens wegvalt. Door een onvrijwillige ontslag, geslachtsveranderingsoperatie of een andere plotselinge calamiteit. De sociale context wordt dan ruw verstoord, de identiteit die aan deze context gekoppeld was komt op losse schroeven te staan en de wereld van betreffende persoon stort in elkaar. Ellende alom. Dit vertel ik jou om aan te geven dat de sociale context cruciaal is voor mensen.

Vrouwen zijn ook mensen

Nu vrouwen sinds een tijdje alweer stemrecht hebben omdat ze ook onder de categorie “mens” vallen geldt dit dus ook voor vrouwen. Alleen, echter, maar, er is een verschil. De sociale context en de daaruit volgende sociale druk voor vrouwen is net even anders dan bij mannen. Naar westerse maatstaven en in weerwil van “Sex and the City” behoren vrouwen eigenlijk kuis, fatsoenlijk en semi-aseksueel te zijn. Ze moeten in ieder geval zeker niet zomaar met Jan en alleman mee naar huis gaan. Al helemaal niet met Tom Gorny.

Enter “sletvrees“. Vrouwen zijn als de dood om als slet gezien te worden. Sociaal gezien is een slet zijn slecht. Wordt je sociaal als slecht gezien dan wordt je een sociale paria. Ben je eenmaal daar terecht gekomen, dan neemt jouw sociale context afstand van jou en dus ook van jouw identiteit. Een nare en vervelende situatie om je in te bevinden. Al helemaal aangezien we de sociale context ook nodig hebben om te overleven.

Let goed op

Hier moet jij dus rekening mee leren houden. In bepaalde omgevingen kan een vrouw belemmerd zijn in haar bewegingsvrijheid door sletvrees. Ze is bang om door haar gedrag als een slet gezien te worden. Zie je dit niet in en dram je door, dan verpruts je de kansen die je had. Je geeft dan daarmee eigenlijk je beperkte sociale inzicht weer. Wat uiteraard volledig onaantrekkelijk is. Het inzien en begrijpen van de sletvrees kan je een hoop ellende besparen. Het kan je doen inzien waarom een dame aan de ene kant wel bepaalde positieve signalen uitzendt, maar er ondanks jouw soepele pogingen niet naar wilt handelen.

Gewoon benoemen

De beste manier om hier mee om te gaan is door het te benoemen. Gebruik hier alsjeblieft niet de definitie “sletvrees” voor. Dat komt namelijk een beetje raar over. Vertel haar dat je begrijpt dat ze liever niet haar nummer wilt geven of openbare seks met je wilt hebben, omdat haar vriendinnen/moeder/man erbij staan. Geef haar een excuus de groep te verlaten, door bijvoorbeeld naar de wc te gaan en daar haar nummer te geven/seks te hebben. Een andere goede manier om de sletvrees te beperken is door haar sociale context te bevrienden. Zodra haar vriendinnen/moeder/man zien dat je een leuke gast bent zal het voor haar veel makkelijker zijn “close” te worden. Jij bent dan niet meer een “total stranger” en zij is dan niet meer een “total slut”.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

  • De drie pilaren voor succes met vrouwen
  • De mindset voor succes in de liefde
  • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
  • 5 concrete handvatten voor succes

Dus ben je de volgende keer in een interactie en heb je het idee dat ze zich op de een of andere manier belemmert voelt, denk dan aan haar sletvrees. Denk ook aan de nieuwsbrief en schrijf je er even voor in! Doe jezelf een groot plezier!

Jouw coach,

Tom

 

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Ontvang gratis onze tools & inzichten!