fbpx

In de Rtl5 remake van ‘Over de Rooie’, getiteld ‘Wie is de sjaak?’, zei iemand die werd uitgedaagd met een zacht stemmetje: ‘Ik ben niet zo van de risico’s!’.  Het was een vrouw die het zei, maar geloof me. Veel mannen hebben exact de zelfde insteek. In dit artikel lees jij waarom wij, Homo sapiens, niet van risico houden. Je leest ook waarom het toch van groot belang is dat jij je grenzen blijft opzoeken en stopt met steeds risico’s te vermijden.

Vermijden versus prehistorie

Veel verklaringen van gedrag vinden we in onze eigen geschiedenis. Risico’s uit de weg gaan is dus helemaal niet iets hedendaags. In tegendeel, door 3000 à 4000 jaar beschaving vergeten we wel eens dat we al 8.000.000 jaar in ontwikkeling zijn. Sommige gedragingen zijn we niet zo maar kwijt, bijvoorbeeld onze behoefte om risico’s te vermijden.

Harstikke dood

Je moet je voorstellen dat ‘vroegáh’, in de prehistorie het vaak ging om het verschil tussen leven en dood. Je kon opgegeten worden door een Sabeltandtijger tijdens een sanitaire stop, verstoten worden door je tribe na een ruzie of vallend uit een boom je enkel breken. Dat laatste betekende in die tijd ook gewoon het einde. Logisch dus dat we wat terughoudend zijn. We hebben niet meer te maken met de zelfde risico’s, omdat ons leven drastisch is veranderd, maar de oerinstincten zitten er nog in. Dat wat betreft de verklaringen uit de evolutionaire psychologie.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

  • De drie pilaren voor succes met vrouwen
  • De mindset voor succes in de liefde
  • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
  • 5 concrete handvatten voor succes

Tegenwoordig

Voel jij je trouwens al iets beter, nu je weet waar het vandaan komt? Het helpt om inzicht te krijgen in waarom we iets doen, maar hiermee is het probleem nog niet opgelost. Want nu je dit weet… nu je weet dat de terughoudendheid ten opzichte van risico’s, die we al miljoenen jaren gebruiken als overlevingsmechanisme, niet meer iets is van deze tijd: waarom ben je nog steeds te terughoudend om eens een risico te nemen?

Lekker makkelijk

Omdat je lui bent. Als je echt superlui bent gebruik je de bovenstaande evolutionaire psychologische verklaring als excuusje. ‘Ja nee, ik neem liever geen risico, want dat zit gewoon niet in ons’. Nee, dit heet niet accepteren, maar je berusten in het feit dat jij geen initiatief neemt. Dodelijk voor je hedendaagse persoonlijke groei.

Fout!

Het is trouwens onwaar as fuck. Beter gezegd: onvolledig. Door de bovenstaande oerverklaring wordt bijna iets cruciaals vergeten. Wij bestaan juíst mdat onze voorouders for once niét lui waren. Denk aan de risico’s die ze namen. De barre tochten over zee naar vreemde landen voor goederen. Of laten we het dichter bij huis zoeken. Misschien verzamelde jouw pa al zijn moed om jouw moeder aan te spreken. Kijk wat voor iets prachtigs daar uit is gekomen…

Vrouwen aanspreken

Om iets te willen in de toekomst (een betere baan, vaker een date, een vriendin, meer seks, o.i.d.) zul je dus nú over een drempel heen moeten. Je zal risico moeten nemen. Niet lui zijn, niet gaan voor de weg van de minste weerstand, maar actie ondernemen. Moeite doen! Risico nemen betekent jezelf pushen. Op je muil gaan. Opstaan, afstoffen en doorgaan!

Dus, vanaf nu: spreek vaker een vrouw aan die indruk op je maakt, hang een keer de clown uit als je doorgaans te serieus bent. Ben je mister nice guy die te netjes is? Maak een oprecht compliment over haar té lekkere bips.

Laffe hazen

Staan jouw vrienden tijdens het uitgaan lafjes met hun biertje voor de pens, met de rug leunend tegen de bar chicks te checken? Neem vanaf nu de leiding en breek met hun traditie. Ben je bang dat ze niet volgen? Dan zit je op het juiste spoor. Want bij risico’s nemen hoort een beetje angst. Gefeliciteerd, je bent nu je comfortzone aan het oprekken. Maar hoe zorg je dan dat bij het risico’s nemen jij niet belemmerd wordt door angst? Daar gaat het volgende stuk over:


 

omgaan met angst bij het versieren

Omgaan met Angst

We laten ons (te) vaak afleiden óf tegenhouden door angst. Logisch zou je denken, want: als het niet goed voelt, dan moet je het niet doen! Een misvatting. En niet zo’n beetje ook… In deze Podcast numero 8 bespreken Jop en Tom hoe jij kan omgaan met angst. Maar eerst, waar komt toch die misvatting vandaan? Twee redenen.

Ten eerste, de grootste denkfout die je kan maken is: ‘Als iemand iets doet wat ik niet durf, zal hij wel niet bang zijn.’ Maar, jij kunt geen gedachten lezen. Niemand op deze aardkloot kan dat. Bovendien is het simpelweg onwaar dat iemand die voor een groot publiek spreekt geen angst zou voelen. Hij of zij gaat er alleen anders mee om dan jij. Hetzelfde geldt voor hoe mensen omgaan met hun minderwaardigheidscomplex.  Misschien is zijn strategie voor het omgaan met angst gewoon beter.

Hoe voel je je?

Ten tweede hebben we het tegenwoordig vaak over ons gevoel. Begrijp me niet verkeerd. Het is goed om te weten wat er zich van binnen afspeelt. Door hier bewust van te zijn kun je kiezen wat je met dit gevoel wil doen. Bijvoorbeeld het gevoel volgen of negeren. Voor meer informatie, Google: Mindfulness. Lees: Search Inside Yourself.

Máár, een groot gevaar van (constant) bezig zijn met je gevoel is dat je er in blijft hangen en het onnodig uitvergroot. Tot het punt dat je overmand wordt door je angst, in dit geval. Logisch dat je niet meer durft en met de staart tussen de benen de situatie ontvlucht.

Mannen verschillen van vrouwen

Dat praten over gevoel is een feminiene manier omgaan van met je angst. Een manier die door de vrouwenemancipatie nu ook opgedrongen wordt aan ons mannen. Vrouwen ontladen hun emoties door het te herleven en het er veel over te hebben. Dan wel met zich zelf of met vriendinnen. Voor hun werkt dat. Dat is hun strategie voor het omgaan met angst. Mannen daarentegen ontladen hun emoties door iets te doen. Door zich te confronteren met de angst. Ze zoeken het juist op! Een essentieel verschil.

Omgaan met angst

Het enige wat belangrijk is, is het nemen van de volgende stap. Let op! Zorg dat die stap angst oproept, maar niet verlammend werkt. Dan is de stap te groot. Dit is niet slecht of zwak, het is gewoon een te grote stap. Veroordeel jezelf niet. Kies een kleinere stap. Sta jezelf kleine groeispurten toe. Je comfort-zone rek je met kleine stapjes op. Over een jaar ben je een boom.


 

uit je comfort zone komen

 

Uit je comfortzone

Waarom zeurt iedereen altijd zo over de comfort zone! In dit artikel gaan we kijken waarom het zo belangrijk is dat jij uit je comfortzone moet treden en waarom de NAVY SEALs als regel hebben: ‘If it doesn’t suck, we don’t do it!’

Kortom: Stap jij vaak genoeg uit je comfortzone!
__________________________________________________________________

De hoofdpunten

  1. ‘If it doesn’t suck we don’t do it!’
  2. De weg van de minste weerstand leert jou niets. Ga daarom op je tenen lopen!
  3. De essentie van persoonlijke ontwikkeling is uit je comfortzone treden.
  4. Je hebt een geheim wapen om je hierbij te helpen.

__________________________________________________________________

Uit je comfortzone

Stel, je staat in het krachthonk van je gym. Je hebt besloten om sterker te worden. Boven je hoofd zie je de stang waaraan jij je moet gaan optrekken. Je verzameld al je moed bij elkaar en met de grootste moeite red je net, maar dan ook net, de 4 keer. Het kost zoveel kracht dat het pijn doet… na paar maanden trainen besluit je voor 20 herhalingen te gaan. Je raad het al. Eenmaal aanbeland bij de 19e pull-up voel je dezelfde pijn. Toch ga je er door heen, je moet er door heen. Je moet volhouden en doorzetten. Waarom eigenlijk?

MasterFlirt style!

Omdat als je het niet doet, geen steek verder komt! Als jij nooit door de pijn en uitdaging was gegaan van 4 pull-ups, was je nooit sterker geworden. Juist doordat je de moeilijke weg neemt, doordat jij op je tenen loopt, groei jij en kun je meer pull ups dan ooit er voren. Van de weg van de minste weerstand leer je dus niets. Als we de overstap maken naar vrouwen versieren, ontdek je een mooie analogie. Als je net begint met vrouwen aanspreken, voel je een drempel. Je voelt angst. De enige manier om er beter in te worden is door de angst en uitdaging heen te gaan.

De essentie van persoonlijke ontwikkeling

Echter, als je dat is gelukt zul je steeds weer tegen een nieuwe drempel aanlopen. Je voelt de angst en uitdaging weer opnieuw, maar op een ander level! En nu zijn we aanbeland bij de essentie van persoonlijke ontwikkeling: pijn en uitdaging op een ander niveau ervaren. Om daar dankzij jouw winnaarsmentaliteit doorheen te knallen.

 

If it doesn’t suck, we don’t do it!

Dus: ‘Als het geen pijn doet, doen we het niet’. Waarom is dit belangrijk? Omdat iets wat geen pijn doet, binnen onze comfortzone valt en we er niets van leren. We zijn hier om juist uit de comfort zone te treden. Dit is waarom de NAVY Seals die uitspraak toepassen. Ze willen verder komen dan ze nu zijn. Dat is de reden is waarom jij deze spreuk je eigen moet maken. Je leert alleen van de dingen die je uitdagend vindt. Dit kan soms moeilijk zijn, dus laten we gaan kijken welk geheime wapen een ieder van ons heeft, om ons hierbij te helpen.

Uit je comfortzone dankzij jouw stamboom

Je hebt het waarschijnlijk al vaker bij ons gehoord: ‘Het is belangrijk om momentum op te bouwen en vast te houden!’ Dit roepen we vanwege een doodsimpele, maar cruciale reden. Namelijk, dat je niet steeds op nieuw hoeft te beginnen. Op nieuw beginnen kost veel kracht. Denk aan een bowlingbal. Om de bal snelheid mee te geven moet je kracht zetten. Echter, als de bal eenmaal in beweging is, rolt ie soepeltjes over de gladde vloer.

Tegenslagen

Maar soms rolt die bal niet zo soepeltjes. Er zitten ruwe plekken in de vloer. Soms belandt je bal onverhoopt in de goot. Iedereen heeft last van tegenslagen. Het is dan ook niet de vraag hoe je ze kan vermijden, maar hoe je er mee omgaat.

Want voor dat je het weet ga je twijfelen aan jezelf. Als het je keer op keer niet lukt, ga je jezelf afvragen of het ooit wel gaat lukken. Nog gevaarlijker is als jouw identiteit erbij word gehaald door te zeggen: ik BEN niet sterk genoeg. Vanaf dat moment berust jij je in mislukking. Er is geen reden om in beweging te blijven. Om steeds weer uit je comfortzone te komen. Je loopt piepend en knarsend vast in soort permanent uitstelgedrag.

Plan van aanpak

Er is gelukkig een manier om hier mee om te gaan. Focus op je afkomst. Er zijn duizenden generaties voor jou geweest die moeilijke tijden hebben doorstaan. Hoe weet je dat? Jij bént het resultaat hier van. Dat jouw opa’s en oma’s door hebben gezet in tijden van tegenslag heeft er voor gezorgd dat jij hier nu bent. Dit is een gigantisch momentum wat niemand jou zal afpakken.

Neem dit mee en besef je goed dat jij nooit op moet geven. Dat jij doorgaat totdat je datgene bereikt wat je wil bereiken. Dit inzicht geeft jou de kracht om alles te doorstaan en om die fakking comfortzone te verpletteren. Plus nog natuurlijk al onze andere artikelen over mannelijkheid.

 

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Domineer met onze gratis inzichten!