fbpx

Een gesprek op gang houden is de basis van het goed kunnen praten met vrouwen. Niets is zo irritant als een gesprek dat nooit op gang komt. Vet ongemakkelijk voor beide partijen. Om maar te zwijgen over het vers opgelopen deukje in jouw zelfvertrouwen. Volgende keer beter, is wat jij jezelf plechtig belooft. Maar hoe zorg je er voor dat het eerst volgende gesprek niet acuut doodbloed. Vandaag ontdek jij hoe vragen stellen jou hierbij gaat helpen. Lees verder en ontdek de kunst van het gesprek op gang houden met behulp van effectief doorvragen.

Een gesprek op gang houden

Om te ontdekken wat een van de meest bepalende factoren zijn in het hebben van goede gesprekken, hoef je niet ver te zoeken. Een goede interviewer is namelijk een meester in het op gang houden van een gesprek. Nou is een goed gesprek per definitie Niet een interview. Toch kun je de tools van een goede interviewer toepassen in het hebben van nog betere gesprekken. Is het voor jou trouwens interessanter om eerst te ontdekken hoe je een gesprek begint? Hoe begin je een gesprek, met 10+ voorbeelden gaat daar heel diep op in.

Waneer wordt het echt boeiend

Heb je wel eens naar Zomergasten gekeken? Of een ander interessant interview-programma van mijn part.  Dan weet je wanneer het écht boeiend wordt. Dat is het moment waarop de presentator doorvraagt. Hij wil meer weten van de persoon die tegenover hem zit. Niet de oppervlakkige bullshit is wat jou aan de buis kluistert, maar de onderwerpen die echt ergens over gaan. Dat is ook het moment dat de hele interactie in een stroomversnelling komt. Het gesprek wordt, spannender, intiemer en persoonlijker. Trouwens, spreekt dit artikel jou aan? HIER vind je al onze artikelen over het praten met vrouwen.

Doorvragen

Precies om deze reden wil jij doorvragen als je met iemand aan het praten bent. Zeker als je een leuke chick aanspreekt terwijl je in Rotterdam een drankje staat te doen. Jij wil namelijk weten WIE zij is. Na de gebruikelijke laagdrempelige ‘chitchat’ over hoe zwoel de nazomeravond aanvoelt, wil jij weten wie je voor je hebt. Vragen stellen vanuit oprechte nieuwsgierigheid dus. Het is ook exact die nieuwsgierigheid die een gesprek beter zal doen laten beginnen. Dan laat je ook meteen het hele “wat moet ik zeggen?” los. Je bent te druk bezig haar echt te leren kennen om je daarmee bezig te houden.

Waar is doorvragen zo belangrijk? Twee redenen!

  1. Eén, je laat zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in haar. Dit voelt zij. Hierdoor onderscheid jij jezelf van de rest van de heren.
  2. Twee is dat jullie gesprek lekker op gang gehouden wordt. Ook niet onbelangrijk. Er zijn twee soorten vragen die jij hierbij kunt gebruiken.

Hoezo gesloten?

Gesloten vragen sluiten iets uit. Je beantwoord ze door middel van een ‘ja’ dan wel een ‘nee’: ‘Kom je hier vaker?’, ‘Wat is je lievelingskleur?’ of ‘Ben je naakt?’ Ze hebben een aantal voor- en nadelen. Een voordeel van een gesloten vraag is dat je er snel achter komt wat je wil weten. Je stelt gericht vragen. Duidelijk antwoord. Volgende vraag. Handig voor het verhoren van een crimineel.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

  • De drie pilaren voor succes met vrouwen
  • De mindset voor succes in de liefde
  • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
  • 5 concrete handvatten voor succes

Een nadeel is dat er nooit een gesprek op gang komt, omdat de één steeds de vragen stelt en de ander daar braaf op antwoordt. Bovendien moet jij elke minuut 16 nieuwe vragen bedenken. Niet te doen…

Open vragen

De naam zegt het al. Het antwoord op zo’n vraag kan alle kanten op. Het is open en kan voor iedereen anders zijn. Dat maakt het ook dat je met een open vraag persoonlijke informatie krijgt. Iedere persoon beantwoord de vraag anders.

Als je goed hebt opgelet weet je al 2 van de 7 woorden waarmee elke open vraag begint. Namelijk ‘waarom’ en ‘wat’. De andere zijn ‘wie’, ‘waar’, ‘wanneer’, ‘welke’ en ‘hoe’. Gebruik deze aan het begin van je vraag en het antwoord is 9 van de 10 keer uitgebreid. In ieder geval uitgebreider dan het antwoord op een ja/nee-vraag.

Voorbeelden

Hoe gebruik je deze vragen stellen strategie in een gesprek? We breken drie keer in, op een willekeurig moment.

1.
Zij: ik houd echt van vakantie!
Jij:  Iedereen houd van vakantie. Maar waar zou je het liefst naar toe willen, als je nu mocht kiezen? (open)
Zij: New York
Jij: Toe maar, ben je daar al eerder geweest? (gesloten)
Zij: Nee, dat niet, maar ik wil wel heel graag.
Jij: Wat is er zo gaaf aan New York dan? (open)

2.
Zij: ik vind eerlijkheid gewoon belangrijk…
Jij: Wat vind je daar zo belangrijk aan dan? (open)
Zij: als iemand eerlijk is weet je zeker dat je hem kan vertrouwen
Jij: En als iemand liegt niet? (gesloten)
Zij: nou ja, lijkt me geen goed teken
Jij: hoe zit dat met een leugentje om eigen bestwil? (open)

3.
Zij: Nou, morgen ben ik gelukkig vrij!
Jij: En hoe ziet jouw perfecte vrije zondag eruit? (open)
Zij: Lekker ontbijtje, series kijken en verder eigenlijk vrij weinig…
Jij: Ahaa! Jij bent er zo een hè, luilakje? (gesloten)
Zij: hahah ja erg toch?

Let op!!

[su_list icon=”icon: exclamation”]

  • Wissel open en gesloten vragen af! (Hoeft niet per se om en om, zoals in de voorbeelden)
  • Gebruik geen waarom. Van ‘waaromvragen’ krijgen mensen de neiging om een diplomatisch te antwoorden. ‘Wat maakt het…’ is beter. Het zorgt er voor dat mensen vanuit hun hart spreken.
  • Houd het luchtig. Doorvragen betekent niet dat je onnodig moeilijk moet gaan doen over de zin van het leven. Sta je als vrouw op zaterdagavond met je vriendinnen in de club bij te komen van een drukke werkweek, dan is de filosofische insteek niet altijd de beste. Dat snap jij.
  • Laat het geen interview worden. Als jij teveel vragen moet stellen óf als zij jou de oren van de kop lult is het een interview. De volgende keer meer over het voorkomen van de interviewstijl, in nummero 3 van ‘Loslopende gesprekken’.

[/su_list]

Samenvattend

Dus kerel, een gesprek op gang houden hoeft niet moeilijk te zijn. Wat jij moet onthouden is het volgende. Laat je leiden door je nieuwsgierigheid en vraag door. Je zult merken dat jullie gesprek ineens een stuk lekkerder loopt doordat jij oprecht geïnteresseerd bent. Voor je het weet betaald het zich uit, want zij wil ineens ook weten wie jij bent. Kortom, alleen maar voordelen.

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Ontvang gratis onze tools & inzichten!