fbpx

Een advies die jij waarschijnlijk alweer te vaak gehoord hebt, is dat je “jezelf zijn” de basis is van succes met vrouwen. Jij weet echter ook, dat zoals bij zoveel dingen in het leven de waarde afhangt van hoe je het interpreteert. Want jij wilt ook jezelf ontwikkelen. Hoe staan die twee ten opzichte van elkaar. Wat is de juiste evenwicht tussen Jezelf zijn en Jezelf ontwikkelen. Hoe vind je dat evenwicht voor jezelf

Jezelf zijn vs Jezelf Ontwikkelen

Er zijn twee manieren om tegen het beroemde “Jezelf zijn” aan te kijken. Een goede en een foute. De foute interpretatie van “gewoon jezelf zijn” is, dat je maar vooral moet gedragen zoals jij je altijd gedraagt en dat vrouwen je maar moeten accepteren zoals je bent. Fout, fout en fout natuurlijk.

Een domme illusie

Want, jezelf zijn? Wat is dat eigenlijk? Is dat überhaupt mogelijk? Kijk even naar jezelf. Ben jij nog precies zoals je 10 jaar geleden was? Waarschijnlijk niet. Het mooie van mensen is dat ze hun hele leven leren. Elke dag weer leer je iets, al gebeurt dat meestal onbewust en dus toevallig. Elke keer als je wat leert, verander je en ben je dus jezelf niet meer. Door dat leerproces verandert je gedrag (we hopen dat je inmiddels geen luier meer draagt). Het gedrag dat je op dit moment vertoont is het resultaat van een leven lang leren. Alles kun je leren, van zelfvertrouwen, tot vrouwen versieren.

Jezelf ontwikkelen is aantrekkelijk, jezelf zijn soms nog niet.

Daar komt nog bij, vrouwen moeten helemaal niks. Niemand moet je maar accepteren zoals je bent! We leven in een sociale context en jij bent net zo afhankelijk van de anderen om je heen, als zij van jou. En als je tot nu toe niet helemaal, of helemaal niet tevreden bent met de resultaten die je krijgt, lijkt het mij vrij onverstandig gewoon verder te gaan zoals jij je altijd gedraagt. Het bekende verhaal van, als je altijd doet wat je deed….enz….

Waarom ben je hier?

Jij bent hier om te groeien en verder te komen en niet te blijven hangen in de fouten van vroeger. Jouw doel hier is, jezelf ontwikkelen. Want stilstand is achteruitgang. Laten we dan ook niet te lang bij het foute interpretatie blijven hangen, maar doorgaan naar daar waar veel te leren valt. Laten we gaan kijken, waar dat hele “jezelf zijn” vandaan komt.

Vrouwenpraat

Belangrijk, is dat jij bewust bent van het feit dat de meeste Personal Development onderwerpen geschreven worden voor vrouwen. Vrouwen kopen de meeste boeken op dit gebied, bezoeken de meeste workshops EN zijn heel erg bezig met “zichzelf te zijn/zichzelf te vinden”. Lange tijd snapte ik nooit waarom dit zo een thema is voor vrouwen, het “jezelf zijn”, “trouw zijn aan jezelf”, en “dicht bij jezelf blijven”.

Direct gratis toegang tot onze Basis Toolkit

Ontdek:

  • De drie pilaren voor succes met vrouwen
  • De mindset voor succes in de liefde
  • hoe je blijvende gedragsverandering bewerkstelligt
  • 5 concrete handvatten voor succes

Sociale structuren

Tijn hielp het mij te begrijpen. Zijn inzicht in deze, was dat vrouwen, veel meer dan mannen, gericht zijn op sociale structuren. Dit houdt in dat ze rollen vervullen. Ze zijn de dochter van, de moeder van, de werkneemster bij, de manager van, de minnares of de vrouw van. Het gevolg van dit, onbewust, indelen van hun leven in rollen is dat ze zichzelf de vraag kunnen stellen, wie ben ik zelf? en dus ook die vraag bij ons neer kunnen leggen. Ben jij jezelf wel? Hoe kijk jij naar jezelf? Heb je een negatief zelfbeeld?

Mannen zijn anders

Mannen identificeren zich veel meer  aan de hand van wat ze doen. Ik ben Tom, en ik schrijf een boek. Ik ben niet Tom de schrijver. Ik ben Tom en ik doe het huishouden. Ik ben niet Tom de huisman. Ik ben Tom en ik trek aan mijn pik. Ik ben niet Tom de pikkentrekker. Hmm, slecht voorbeeld. Naja, ik kan zo een hele pagina volschrijven. Ik ben niet Tom de pagina-volschrijver. Wij mannen definiëren ons aan de hand van wat we doen. We stellen ons niet de vraag wie we nu eigenlijk zijn. We zijn gewoon onszelf en doen de dingen die we doen. Zie ook onderstaande video over het hele “jezelf zijn vs jezelf ontwikkelen” verhaal.

Helemaal anders

De les hieruit voor jou als man is dat je niet meer in de valkuil hoeft te trappen waar je jezelf verdedigt ten opzichte van een vrouw dat je wel degelijk jezelf bent. De les is dat, als wij mannen onszelf definiëren aan de hand van wat we doen, je beter kunt zorgen dat je dingen doet die ertoe doen! Dat is ook wat een Alpha Man definieert

Veranderen blijft wel moeilijk

Toch blijft het moeilijk voor velen om het beeld dat ze denken te hebben van zichzelf los te laten en zich te gaan gaan richten om die persoon te worden die ze graag willen worden. Wat ze goedpraten door het maar te hebben over “zichzelf zijn”.

Ego en zelfbeeld

De schoen wringt bij hun zelfbeeld en ego. Wij als nederige, aardse mensen zijn continu bezig een bepaald beeld van onszelf te creëren. We zijn continue bezig een barrière of schild op te houden tussen wie we zijn en onze omgeving, tussen onze pure kern en de soms enge buitenwereld.

Imago

Ons ego is de hele tijd bezig een imago neer te zetten. Dit is een continue proces dat vaak erg afhangt van de omgeving waarin je je bevindt. Ik denk dat het veilig is te beweren dat je je onder vrienden meer op je gemak voelt en jij jezelf zijn gemakkelijker vindt. Dan als je net de disco binnenstapt, of een enorm leuke vrouw gaat aanspreken.

Niet jezelf zijn, maar Wel jezelf ontwikkelen

Wat is er dan zo erg aan niet jezelf zijn, aangezien blijkbaar iedereen er in meer of mindere mate last van heeft? Om dit in te zien moeten we terug komen op een cruciaal onderdeel van communicatie. Te weten, dat ALLES wat je doet een boodschap overbrengt. ALLES wat je doet is een signaal waarop je wordt geanalyseerd en waar gevolgen aan kleven.

 

1) Niet jezelf zijn is onaantrekkelijk (soort van)

Allereerst breng je onbedoeld met niet jezelf zijn een hele hoop negatieve en onaantrekkelijk eigenschappen over op de persoon met wie je op dat moment in contact bent. Jij wilt juist het tegenovergestelde doen. Door niet jezelf te zijn, je anders op te stellen dan dat je bent geef je eigenlijk aan dat je niet tevreden bent met de persoon die je echt bent. Je moet een act opvoeren omdat jij jezelf blijkbaar niet leuk of goed genoeg vindt. Als jij dit al over jezelf denkt, wat moet de ander dan wel niet van jou gaan vinden. Dit wordt alleen maar versterkt als bij een eerste kennismaking de ander alleen jouw act te zien krijgt. Je komt over als iemand die iets te verbergen heeft en die niet zichzelf kan zijn aangezien je je verbergt achter een rol.

2) Niet jezelf zijn belemmert

Ten tweede ga je door niet jezelf te zijn volledig voorbij aan het concept “ontmoeting en contact”. Je gaat uit om mensen te ontmoeten, contact te maken met je medemens. Niet eens perse alleen vrouwen. Mensen en dus ook vrouwen, willen tijdens dit contact een stukje van jou zien, jouw stukje individualiteit, de persoon die jij bent. Door niet jezelf te zijn leren andere mensen jou echter niet kennen. Ze krijgen slechts de dimensionale rol voorgeschoteld die jij dan speelt. Een vrouw/mens waarmee je contact maakt wil jou ontmoeten, jou leren kennen. Door die “jou” af te schermen met een act beperk je de interactie tot een haast nietsbetekenend niveau. Zonder echt contact geen echte emoties, geen aantrekkingskracht en dus ook geen “succes”.

En nu?

Oké, leuk Tom, ik weet nu dat niet mezelf zijn niet goed is, sterker nog, expliciet slecht, maar ik ben nog niet één stap dichter bij de oplossing. De grap is ook dat er niet een kant en klare oplossing is. Er is niet een magische truc die je kunt doen, dat je opeens jezelf zal doen zijn. Er zijn gelukkig wel een aantal dingen die je op de goede weg kunnen helpen.

 Oplossing 1: Jezelf zijn vs Jezelf ontwikkelen

Ten eerste het systematisch verleggen van je comfortzone. Dit betekent stapsgewijs de drempel voor “spannende” situaties die jou jezelf in een rol doen drukken steeds te verhogen. In de workshops is hier een heel plan voor opgesteld dat je hier gegarandeerd bij zal helpen. Door met kleine stapjes die situaties waarin je het moeilijk hebt te verleggen, zal je het steeds makkelijker vinden jezelf te zijn in steeds spannendere situaties.

Oplossing 2: Jezelf zijn vs Jezelf ontwikkelen

Ten tweede mijn persoonlijke favoriet. Deze klinkt in eerste instantie een beetje zweverig, maar geef het een kans. Ik heb het hier over het loslaten van de uitkomst. Wat bedoel ik hier mee? Jij gedraagt je op een bepaalde manier, omdat je denkt of hoopt er meer succes mee te bereiken. Je benadert de interactie met een bepaald doel en een bepaald streven. Hier koppel je weer een bepaalde rol aan en we weten ondertussen wat dat voor gevolgen heeft. Probeer nu eens het volgende. Je ziet iemand die je leuk lijkt, aarzel niet, geef jezelf geen kans om te denken en stap er direct op af. Durf de uitkomst los te laten, gewoon direct die leuke vrouw aanspreken. Geef je hersens niet de kans allerlei scenario’s en vooringenomenheden te verzinnen. Stap volledig puur en open METEEN een interactie binnen. Geef jezelf op deze manier niet de kans, niet jezelf te zijn. Probeer het maar eens, blind een situatie binnenstappen. Je zult versteld staan.

Oplossing 3: Jezelf zijn vs Jezelf ontwikkelen

Het derde punt is je bewust worden van de rol die je speelt. Dit is één van de krachtigste stappen die je kunt ondernemen. Bewust worden van jezelf en het feit dat je een rol aan het spelen bent. Zodra je er bewust van bent, zodra je het inziet, neem dan afstand van die rol. Ervaar dat het slechts een rol is. Vecht er niet tegen, maar onderken dat jij niet de rol bent die je speelt. Door alleen al die stap te nemen kom je een enorm stuk dichter bij jezelf, ben je puurder en oprechter in je interacties en zul je gegarandeerd meer succes krijgen omdat jij jezelf zult durven zijn. Er gaat hier een ongekende kracht van uit. Over dit laatste punt heeft Eckhart Tolle een fantastisch boek geschreven, “New world”, zeker een aanrader. Maar helaas ook weer een boek waar helaas te veel mensen zichzelf helemaal in verloren hebben.

Waar het op neer komt

Jezelf zijn en jezelf bijven als levensadvies is dom. Als je dat je hele leven had gedaan, kroop je nu nog in de luiers. Dan kom je geen stap vooruit. Voor alle anderen die iets van hun leven wille maken, ga met jezelf aan de slag! Versterk je sterke punten en werk aan je zwakke Leef met volle teugen en leer elke dag. Wordt elke dag een beetje anders.

Bovenstaande stappen zijn geen hapklare brokken of een meteen toepasbare openingszin. Laat het geheel even zakken, geef het idee een kans om te nestelen. Ga vooral bij jezelf te raden wat jij hier nu van vindt. De grootste stappen vooruit in jouw succes met vrouwen zul je namelijk niet vinden in externaliteiten, maar gewoon in jezelf.

Deel jouw inzichten en ervaringen hieronder met ons. 

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.

Domineer met onze gratis inzichten!