fbpx

#MeToo, seksueel geweld is slecht! Een vaststaand feit waar je snel over uitgepraat bent. Het probleem is alleen, dat wanneer dit soort thematieken ter sprake komen, elke vorm van nuance meteen verdwijnt. Meteen worden er allerlei doldrieste uitspraken gedaan. Welke vaak volledig en helemaal los staan van de realiteit. Waar vervolgens ook niet over gediscussieerd mag worden. Zo ook nu weer met de vraag ‘Is nee altijd nee?‘. Zie onderstaande video.

#MeToo reactie video

Eén van de dingen die mensen graag in het kader van #MeToo roepen is ‘Nee, is ALTIJD nee’. ‘Nee is nee en koffie is koffie’ en eenieder die betreffende grens overschrijdt is een verkrachter en een klootzak. Ik zeg klootzak, omdat het mannen zijn die over het algemeen initiatief moeten nemen en dus ook de risico’s lopen. Dat mannen initiatief moeten nemen heeft niks te maken met vrouwenonderdrukking. Daar kom ik nog een nader keer op terug. Daar gaat het in deze even niet om.

 

Nee is niet altijd nee

Dat brengt ons bij de essentie van bovenstaande video, deze is tweeledig. Ten allereerst is ‘nee’ niet altijd ‘nee’. De schoonheid van intermenselijk contact zit juist in de nuance. Nee kan inderdaad betekenen; ”NEE, ik zou mijn hond van je afslaan”. Maar ook; “NEE, ik wil niet dat je denkt dat ik zo makkelijk ben, je gaat maar iets meer je best doen”. Of, ”JA, ik wil heel graag, alleen niet vandaag, ik moet benen nog scheren, shit waarom ben ik zo een sloddevos, potverdorie wat ben jij lekker zeg”. Hier heb ik het ook in de podcast met Patrick Kicken over.

 

JA is altijd JA

Een belangrijk punt wat iedereen lijkt te vergeten is dat als ‘nee altijd nee’ is, ‘ja altijd ja’ is. We weten allemaal dat dit niet het geval is. Ook al zegt iemand ‘ja’, soms zul je diegene tegen haarzelf in bescherming moeten nemen. Haar helpen iets niet te doen waarvan je weet dat ze later spijt van zal krijgen. Ook al heeft ze volmodig ‘JA’ gezegd.

‘Ja is altijd ja’, is echter wel waar je op uitkomt als je geen ruimte meer overlaat voor nuance en menselijkheid. In de communicatie spelen vele factoren een rol. Welke allen meegewogen moeten worden bij het maken van een beslissing. Een beslissing zoals bijvoorbeeld of je haar wel of niet aanspreekt. Onze gratis ebook met 225 openingszinnen voor alledag kan jou hierbij helpen.

 

Vertrouwen versus Controle

Dat brengt of bij het tweede punt. Als het zo vanzelfsprekend is dat nee niet altijd nee is. Als wij allemaal weleens “nee” hebben gezegd, maar “JA” hebben bedoeld. Als er zoveel gelukkige liefdesrelatie voortkomen uit wat in eerste instantie een asymmetrische zakelijke machtsrelaties was. (manager-secretaresse) Waarom wordt er dan wel alsnog zo gehamerd op het onjuiste ‘nee is altijd nee’? Ik denk dat de basis hiervan ligt is het feit dat er momenteel nul vertrouwen is in mannen en mannelijkheid. Wat je niet vertrouwt moet je controleren. Hoe minder je iets vertrouwt hoe meer controle je erop wilt uitoefenen. En dan ga je dus met doldrieste absolute uitspraken schermen, welke volkomen los staan van de realiteit.

 

#MeToo Twitter Reacties

Mijn #metoo reactievideo heeft tot vele interessante reacties geleid. Waarbij het dan heel verleidelijk is om alle hoop in de mensheid op te geven. De wereld de rug toe te keren en “de nederlandsche vrouw” af te schrijven. Sowieso dat dit natuurlijk geen fijne strategie is. Het is vooral ook volkomen onnodig. Vanuit de echte wereld is er namelijk niets dan positiviteit mijn kant op gekomen. Letterlijk iedereen die ik over dit thema sprak was het volmondig met mij eens.

 

#MeToo conclusie

Dat is ook uiteindelijk de conclusie. Dit soort belangrijke en genuanceerde discussies moeten we niet door hysterische idioten laten voeren. Laten we vooral ook niet denken dat de door hysterische idioten zo luidruchtig geuite mening maatschappelijk draagvlak heeft. “In het echt”, blijkt de gemiddelde Nederlander verrassend gematigd en doordacht. Laten we die gematigdheid en weldoordachtheid vooral blijven voeden met goede inhoudelijk content en mooie discussies. Dat is ook exact wat ik van plan ben te blijven doen.

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.