fbpx

Online dating is een snelle manier om een potentiële date te ontmoeten. Helaas is het niet zonder gevaren. Veel oplichters melden zich namelijk aan bij datingsites, om van anderen geld en goederen buit te maken. 

Nepprofielen

Dat begint al bij een van de vele nepprofielen. Hoe herken je of je te maken hebt met een nepprofiel:

1) Profielen zonder foto’s

Wie wil zichzelf nu niet laten zien op een datingsite? Er is ongetwijfeld een reden waarom er geen foto op een profiel staan. Anno 2015 heeft iedereen een fotocamera in zijn of haar mobiel, dus het excuus: ‘Ik heb geen camera’ gaat niet meer op. Wie echt op zoek is naar een date, toont zeker een foto! Daarom raad ik zelf altijd datingsite Relatieplanet aan. Die checkt handmatig alle profielen.

2) Te mooi om waar te zijn?

‘Als iets te mooi is om waard te zijn, is dat vaak ook zo’, geldt ook voor profielen op datingsites. Die ene man die er uitziet als Johnny Depp of die dame die lijkt op een bekend model, is vaak een oplichter. Daarom is het een goed idee deze foto’s na te trekken. Oplichters gebruiken vaak foto’s van andere websites. Sla de foto van het profiel op (rechtermuisknop, klik op ‘Afbeelding opslaan als’) en trek deze na.

Je kunt dit doen via Google afbeeldingen. In de zoekbalk rechts bovenin staat een cameraatje. Klik op ‘Een afbeelding uploaden’. Klik vervolgens op ‘Kies bestand’ en upload de foto. Google zoekt nu in miljarden pagina’s. TinEye.com werkt volgens hetzelfde principe. Deze tool geeft zelfs aan hoe vaak de foto is gevonden. Staat de foto op een andere website, dan weet je dat je een oplichter aan touw hebt.

3) Vragen over geld

De vraag: ‘Wat doe je voor werk?’ lijkt onschuldig, maar is dat niet. Zodra de gesprekken over geld gaan, moeten de alarmbellen afgaan. De meeste oplichters willen weten wat er te halen valt. Waarschijnlijk is deze persoon meer geïnteresseerd in de mogelijke buit, dan in jou.

Je doet er goed aan het contact te blokkeren als deze vraagt geld over te maken. Oplichters gebruiken vaak een zielig verhaal als: ‘Ik ben ziek geweest en ik moet geopereerd worden, maar ik heb geen geld.’ Ook het smoesje: ‘Ik wil graag naar je toe komen, maar ik sta al rood’ is geen goed teken. Jij maakt het geld over, maar je online crush komt nooit naar je toe.

4) Algemene berichten

Let tijdens het chatten of e-mailen goed op de stijl van de berichten die de ander terugstuurt. Gaat hij of zij wel echt in op jouw vragen en antwoorden? Berichten als: ‘Ik heb vannacht over je gedroomd en nu weet ik het zeker, ik wil bij jou zijn’, zijn standaardmails. Ze worden in grote getalen teruggestuurd.

Ook de hoeveelheid berichten kan signalen geven. Wie heeft er de hele dag tijd om te antwoorden? Oplichters. Zij hebben er een dagtaak aan om jou en vele anderen aan het lijntje te houden.

5) ‘Ik kan niet Skypen/FaceTimen’

Als je wil weten of de andere persoon zegt wie hij of zij zegt te zijn, kun je deze persoon uitnodigen om te Skypen of te FaceTimen. Vraag om niet alleen te chatten, maar ook echt een gesprek met geluid met elkaar te voeren. Op Skype kunnen namelijk nepvideo’s afgespeeld worden.

Geeft de andere persoon aan niet te kunnen videobellen, dan weet je zeker dat je je tijd verdoet. Iemand die op zoek is naar een serieuze relatie, zal alles in werking stellen om de ander te kunnen zien.

6) Buitenlandse datingsites

Buitenlandse datingsites zijn berucht. Met name Russische en Oekraïense datingsites zitten vol met nepprofielen. De eigenaar van de website kan dames betalen om uren te chatten. De gebruiker moet zogeheten ‘credits’ kopen om in contact te komen met anderen. Het is beter niet met dit soort websites in zee te gaan.

Lijkt een foto op een dergelijke website alsof het door een professionele fotograaf is genomen, dan weet je zeker dat je met een betaalde dame te maken hebt. Dat kan erg ver gaan; datingbureaus zetten een hele busreis of vliegreis naar Oekraïne of Rusland op poten om je date te ontmoeten. Uiteindelijk ontmoet je een actrice. Na de date hoor je nooit meer iets van haar.

Een Nederlandse site zoals bijvoorbeeld de datingsite Relatieplanet heeft daarom altijd de voorkeur. De profielen worden handmatig gecheckt, wat de kans veel kleiner maakt op fakers.

Herken of ze liegt

Tom Gorny brengt een bezoek aan de Leugenacademie. Hij vraagt expert Gerard van den Berg een spoedcursus te geven over ‘online liegen’. In deze video leer jij wat een datingprofiel nou echt over iemand zegt. Handig als je een ‘zondagmiddag-Tindermiddag’ hebt gepland. Zeg nou zelf, een beetje voorkennis is nooit weg. Om nog maar te zwijgen over de onvermijdelijke frustratie als je weer eens belaagd wordt door verscheidene nepprofielen.

Hoe weet je dat ze liegt?

Tijdens het lezen van iemands online datingprofiel let je als eerste op het woordje ‘ik’. Dat heeft twee redenen. Ten eerste geeft ‘ik’ het ego aan. Hoe vaker ze het gebruikt hoe groter haar ego is. Ten tweede, geeft het aan of ze trots is op iets. In de video komt een voorbeeld voorbij. In het desbetreffende profiel staat ‘Ben een vrijgezelle meid’. Duidelijk is dat ze ‘ik’ weglaat. Ze verbindt zich niet met vrijgezel zijn, omdat ze er niet trots op is. Een ander voorbeeld. ‘Ik heb Communicatie gestudeerd’. Dat dit keer wel het woordje ‘ik’ gebruikt wordt, geeft aan dat ze trots is op haar afgeronde studie Communicatie.

Daarnaast let je op de volgorde waarin bepaalde informatie naar voren komt. Grofweg geldt de regel dat hoe sneller het genoemd word, hoe belangrijker het voor haar is. Iets wat achter in het profiel of een opsomming te vinden is, zal niet het meest belangrijk zijn voor haar.

Tot slot let je op verzakkende woorden of zinnen. Dit geeft vaak onzekerheid of onwaarheid aan. Verzwakkende woorden gebruikt iedereen wel eens. Voorbeelden zijn ‘misschien’, ‘een beetje’, ‘best’, ’maar’, ‘opzich’, ‘soms’, ‘redelijk’ etc. Bekijk de video voor meer voorbeelden!

Meer informatie?

Met deze tips van leugenexpert Gerard van den Berg weet jij voortaan waar je op moet letten tijdens het doorspitten van online datingprofielen. Je hebt gezien hoe je een stuk tekst in de tweede laag kan analyseren. Zo kom je er binnen no time achter wat er verder nog schuilt gaat in iemands profiel. Wil je meer informatie? Ga naar www.leugenacademie.nl.

Zoek je meer informatie over Nederlandse datingsites? Neem dan een kijkje op Datingsitevergelijken.com. Zelf moet je dus niet de fout in gaan. Wat zijn de 5 meest gemaakte fouten van online dating? Lees ze. Kan geen kwaad.

Let's get shit done!

Neem controle over je leven! Verdiep je in dating, mannelijkheid of relatie.