Je bent al een tijdje getrouwd. Je bent zoals dat dan heet, “gelukkig met elkaar”. Tenminste, dat dacht je. Opeens vanuit het niets geeft jouw vrouw aan eigenlijk een open relatie te willen. Hoe ga je hiermee om? Wat moet je hiermee? Daar gaat dit artikel.

 

Van monogame relatie naar een open relatie

Over, wat een open relatie is en hoe je er een succes van maakt, heeft Tijn al een artikel geschreven. HIER kun je het lezen. Om in a nutshell toch even uiteen te zetten wat een open relatie nou eigenlijk is. Het komt neer op het introduceren van de mogelijkheid om ook met andere mensen seks te hebben.

Natuurlijk zijn er daar ook weer allerlei varianten en randvoorwaarden in die een rol spelen. Het grote verschil is en blijft de mogelijk tot seks met anderen mensen. Wat in een monogame relatie niet echt bon ton is.

Dit zijn de drie stappen die je voor jezelf moet doorlopen om op verantwoorde en adequate wijze te reageren op het “voorstel” van jouw vrouw.

 

Stap 1: Pak die helikopterview

Er zijn in eerste instantie twee mogelijk reacties. De eerst is, “YES, ik mag straks seks hebben met andere vrouwen”. De tweede is “Aargh, ik ben niet genoeg, ze maakt het uit als ik hier niet in meega, mijn relatie is een leugen”. Beiden zijn begrijpelijk en menselijk. Belangrijk is echter dat je even pas op de plaats doet en alle emotionele reflexen een kans geeft om op te komen en weer te gaan liggen.

Los van wat jij hier nu inhoudelijk van vindt. Jouw vrouw heeft de moeite genomen om een persoonlijke wens en behoefte met jou te delen en uit te spreken. Dat is al een heel mooi en waardevol signaal. Laat het even bezinken en ga niet van uit een emotionele reflex handelen. Daar heeft niemand wat aan.

Stap 2: Ontdek waarom ze een open relatie wil

Nu je een beetje tot rust gekomen bent, kun je gaan nadenken en je verdiepen in waarom je vrouw een open relatie wil. Achter dat ene zinnetje, ”ik wil een open relatie”, schuilt namelijk een wereld aan redenen.

  • Wil ze een open relatie zodat ze eindelijk zonder zich schuldig te voelen seks kan hebben met die ene lekkere collega?
  • Wil ze een open relatie omdat ze zich beperkt voelt om zelfs ook maar met andere mannen te flirten tijdens het uitgaan. Waarbij het gegeven dat er meer ‘mag” al voldoende is voor haar. Zonder dat ze de behoefte voelt er iets mee te moeten doen.
  • Wil ze een open relatie omdat ze het idee opwindend vindt dat jij andere vrouwen gaat versieren?
  • Wil ze een open relatie om voor jullie samen, met elkaar nieuwe, andere en mogelijkheden te verschaffen?
  • Kaart ze aan dat ze een open relatie wil, om zo aan jou aan te geven dat ze niet blij is met hoe jullie seksleven momenteel is?
  • Wat verstaat ze eigenlijk onder ‘een open relatie’?

Zoals je ziet het is niet alleen maar, “ik wil een open relatie”. Jij moet je gaan verdiepen in wat zij er mee bedoelt. Zodat je op een diep niveau snapt wat er echt afspeelt en hoe belangrijk dit voor haar is. Is het een opwelling, een random gedachte of een relationele kruispunt/dealbreaker?

Hoe pak je dat aan? Door uitgebreid te praten, te luisteren en nog meer te praten. Verspreid over verschillende avonden, dagen en momenten. Potverdorie wat gaan jullie veel met elkaar praten.

Stap 3: Een eigen visie ontwikkelen.

Je hebt die helikopterview gepakt. Op een diep niveau snap jij wat zij wil en ook waarom ze dat wil. Nu heb je pas de input die jij nodig hebt om een eigen visie op de situatie te vormen.

Je heeft geen aannames meer te maken, alles is duidelijk. Voor zover iets tussen twee mensen duidelijk kan zijn dan. Hoe kijk jij nu naar de situatie? Wederom een belangrijk moment:

  • Stel je wilt erin mee gaan? Doe je dit dan vanuit angst en onzekerheid, omdat je bang bent haar anders te verliezen?
  • Stel je wilt er niet in mee gaan? Doe je dit dan wederom van uit angst en onzekerheid, omdat je bang bent dat ze dan leukere en fijnere mannen dan jou gaat ontmoeten?
  • Stel je wilt erin mee gaan? Doe je dit dan omdat jij dan eindelijk weer seks met anderen vrouwen kunt gaan hebben? Waarbij je maar even vergeet/wegdrukt dat zij nu ook ‘los’ kan gaan?
  • Wat nu als het jou niet lukt om andere leuke vrouwen te vinden die seks met je willen?

Zoals je ziet is het ontdekken wat jij hier oprecht van vindt een stuk ingewikkelder dan dat je in eerste instantie misschien dacht. Praat met andere mensen hierover. Neem goed de tijd om hier jouw mening over te vormen.

Voel je ook vooral vrij om tussendoor met je vrouw erover te sparren. Spreek die twijfel uit, deel jouw dromen, wensen en angsten. Het zal jullie dichter bij elkaar brengen

 

Gaat ze me anders verlaten

In het delen van jouw overpeinzingen, wensen en angsten zul je merken dat je meer tot elkaar komt. Gebruikt deze ogenschijnlijke crisis dan ook als een kans om elkaar beter te snappen en nieuwe dingen samen te ontdekken en verkennen. Durf te staan voor wat jij belangrijk vindt, maar wees ook ontvankelijk voor waar zij mee komt.

Wat jullie uiteindelijk samen moeten doen gaan alleen jullie beiden over. Het enige wat ik vanaf de zijlijn kan meegeven is er vele wegen naar Rome leiden. Jij jouw leven en jullie relatie op vele manieren kan inkleuren. Waarbij als er maar goed over gepraat wordt vele ogenschijnlijke onoverkoombare obstakels achteraf molshopen waren en niet de bergen die het vooraf leken.

Succes en let’s get shit done.