Cuba

Ja, Cuba… Wat moet ik erover zeggen…

Lees eerst maar wat anderen erover zeggen onderaan dit artikel.

Cuba is mijn tweede thuisland. Ook deze winter zit ik er weer een maand of zes en ook deze winter organiseer ik 3 MasterFlirt Reizen. Met max twee deelnemers per keer.

Een reis van 10 dagen die, naast dat het de vakantie van je leven is, jouw kijk op de wereld en jezelf op zijn kop gaat zetten:

 • onthaal op vliegveld met Oldtimer (probeer dat zelf maar eens te regelen)
 • overnachting bij echte Cubanan thuis (Geen professionele B&B, maar echt bij vrienden thuis)
 • Ik als coach, regelneef, toeristengids, beschermengel en insider (zeg maar “rent-a-friend de luxe”)
 • Ton & Frans (twee Nederlanders die in Havana wonen) als (NachtLeven)Instructors
 • Jij als avontuurlijke reiziger die ook met zichzelf aan de slag wil, want deze reis kon je leven en je kijk erop wel eens veranderen. Je moet wat van de wereld gezien hebben, 30 plus zijn en een open mind meenemen…
 • Ik voor alle tips en trucs.
 • Etentjes en Feestjes bij de (echte) Cubanen thuis.
 • Toeristische Hoogtepunten, concerten maar ook stappen in donkere krochten waar nooit een westerling komt.
 • Ik zorg voor Eten, drinken, stappen en slapen, transport (auto met chauffeur), jij koopt een ticket naar Havana en neemt een goed humeur, open mind en wat zakgeld mee. (de reis is een “all-inclusive, ik zorg overal voor, behalve als je rondjes wilt geven in de kroeg of leuke meisjes mee uit eten wilt nemen, dan doe je dat lekker zelf!)

Cuba is anders

In Cuba loopt niets zoals je van tevoren had gedacht (het is dan ook een uitstekende oefening in loslaten). Dit is dus een soort disclaimer, want als de oldtimer het niet doet, kon ik je wel eens gewoon met een taxi van het vliegveld halen. De enige garantie die ik je kan geven is dat ik mijn uiterste best doe jouw vakantie tot een succes op alle vlakken te maken. Hier een sfeerimpressie. Ik geef geen enkele garantie dat je dit gaat meemaken… De beelden zijn voornamelijk van deelnemers dus kwaliteit varieert…

De details

Prijs voor 10 dagen 2350 euro (pp), max 2 man per reis  (ex vlucht naar Havana, nu bij KLM voor 650). Programma wordt gezamenlijk opgesteld, maar we beginnen met 4-5 dagen Havana, waarbij we steeds dichter naar het echte Cuba toe gaan groeien.

Daarna reizen we een dag door Cuba heen, waarschijnlijk via Trinidad naar Camaguey, de derde stad van het land. Daar gaan we een weekend feesten, want Camaguey is in het weekend één groot feest.

Natuurlijk verbind ik jullie van tevoren met elkaar, zodat je een plan kunt maken langer te blijven. Het is sowieso een aanrader er nog een week of wat aan vast te plakken, je bent (als ik met je klaar ben) nog lang niet klaar met Cuba. Je kunt je niet via de winkel inschrijven, want ik neem niet iedereen mee. Dus vragen? inschrijven? Mail me [email protected]

Data 2019-2020:

 • 19-28 november.
 • 28 februari – 6 maart Caratera es caratera (weg is weg). Vol dus
 • 24 maart – 2 april.

Klik trouwens hier voor meer info over Cuba (boekje wordt gratis geleverd aan de deelnemers). Dit ware meesterwerk is geschreven door een anonieme schrijvert, die je misschien wel herkent, maar wiens naamloosheid je moet respecteren.


Reviews van jouw voorgangers

Dit zeggen Sjoerd, Jeroen, Totto, Volant, Joost, Willem en Jurgen erover: (ze zijn bereid je vragen te beantwoorden…)

Aangezien de meeste mensen Cuba slechts één keer bezoeken (als ze dat al doen) is het dus bijna niet mogelijk om een vergelijking te maken tussen ‘Cuba sin Tino’ en ‘Cuba con Tino’. Echter door een extra dag die ik had konden we een mooi experiment doen. Dag 1 alleen de stad in, dag 2 samen. Op dag 2 staan die mooie (en minder mooie) gebouwen er ook nog wel. De oldtimers rijden ook rustig hun rondjes. Maar toch is het een andere stad. Je wordt gewezen op de kleine dingen. Zaakjes die je zelf links laat liggen blijken ineens heerlijk vruchtensap te verkopen. Denk maar niet dat er aan de buitenkant ook maar iets van te zien is, je weet dat alleen als je het weet.

De meeste mensen zullen wel iemand in de vrienden/ kennissenkring hebben die op de een of andere manier altijd voor actie zorgt. En als zo iemand erbij is, dan gebeuren er dingen waarvan je niet verwacht had dat ze zouden kunnen gebeuren. Zo iemand die een situatie altijd een beetje anders ziet. Zo iemand is Tijn. In het kwadraat. Tijn zorgt ervoor dat er iets gebeurt. En dat zijn meer dan eens bijzondere situaties. Grappige situaties, interessante, onbegrijpelijke en ongemakkelijke situaties. Het is maar een selectie.

Ook al zit je rustig een kopje koffie te drinken of je staat in de rij voor een ijsje, er gebeurt wat. Meestal is dat een gesprek met een Cubaan of Cubaanse. Vaak komen ze er snel achter dat ze te maken hebben met een buitenlander met Cubaanse trekjes. En dat maakt de sfeer een stuk losser. Echter, Tijn is ook niet vies van ongemakkelijkheid. Als je daar niet tegen kan, kun je misschien beter bij Arke boeken. Een ongemakkelijker sfeer betekent echter wel dat je dingen ziet en meemaakt die je nergens anders meemaakt. Zo kun je een appartementencomplex binnenlopen en vragen naar Danilla (of een andere willekeurige persoon). Laat daar nou toevallig een Daniella (close enough) wonen. En zo zit je 3 minuten nadat je binnen bent komen lopen in een wildvreemde woning met mensen die je niet kent. Best een beetje raar. Maar wel leuk! Bier halen, muziek aan en het is feest.

Of de avond in de openluchtdisco waar je samen met Tijn de enige buitenlanders van de avond bent (need I say more?).

En zo kun je bijna eindeloos in anekdotes vervallen. Feit is dat Cuba met Tijn een ervaring is die je nergens anders kan krijgen en die dus met recht mag bijschrijven in het lijstje ´grote avonturen´.

Veel plezier. Sjoerd


In de laatste nieuwsbrief zag ik dat Tijn ook dit jaar weer de mogelijkheid biedt om met hem door Cuba te reizen. Dat heb ik afgelopen februari ook met hem gedaan, hij vroeg me iets te schrijven. Dat viel me niet mee, hij heeft er even op moeten wachten. Ik ben drie keer opnieuw begonnen. In eerste instantie ben ik begonnen met beschrijven van wat ik in Cuba heb meegemaakt, letterlijk. Afgezien van het feit dat dit niet past op een half A4, kwam ik op een punt dat ik me begon af te vragen of wat ik opschreef wel volledig over komt. Cuba is namelijk anders.. in Cuba gaat alles anders. En dat het tof is om in een oude roestbak te worden rondgereden naar alweer een bizarre plek, je best een week kan leven op het Cubaanse eten, maar dat ik ook 1x echt absolute topklasse op m’n bord heb gezien, van iets wat ik – net als veel andere dingen – hier niet kan beschrijven omdat dat weer link is.. en dan heb ik het alleen nog maar over wat er op m’n bord lag..

Hoe geweldig al die ervaringen ook waren, Cuba heeft meer met me gedaan. Wat ik schreef dekte de lading niet, dus weg ermee en opnieuw beginnen. De tweede keer ben ik gaan proberen om te omschrijven hoe het voelt om in Cuba te zijn.. onder de Cubanen en met Tijn, want dat is sowieso apart. Nou, vergeet dat ook gerust, is onbeschrijfelijk. De emotie die je daar voelt en ziet, hoe anders de maatschappij daar werkt, wat al die mooie meisjes met je doen.. ik heb het allemaal op me af laten komen en mijn idee nu is dat de ervaring een verrijking is voor de rest van m’n leven. Maar aan je vrienden vertellen, die in een Cubaans resort hebben gezeten.. vergeet het maar, ze geloven je niet.

Ik vind het dus ontzettend lastig te beschrijven, die Cuba-reis van Tijn. Maar laat het duidelijk zijn: Het feit dat je überhaupt de kans hebt deze reis te maken.. dat Tijn je de kans geeft om Cuba te zien en te beleven zoals het is.. dat is een voorrecht. Het land is uniek, de ervaring is uniek. Als je de mogelijkheid er voor hebt en je bent serieus met je persoonlijke ontwikkeling, ga er voor! Dit is het echte werk.

Groet, Jeroen.


Totto is een Duitser die al 6 jaar in Nederland woont. Zijn geschreven Nederlands is niet perfect maar omdat het wel degelijk goed te begrijpen is heb ik geen redactie toegepast op zijn verhaal. Hier dus het verhaal van Totto:

De Cuba Reis met Tijn is anders als je verwacht en anders als de standaard toeristen reis die je normaal mee maakt met vrienden of familie, die reis kun je met niets vergelijken. Ik heb het probeert aan mijn familie of vrienden uit te legen wat ik met Tijn heb beleefd (den elke dag was eigenlijk een hoogtepunt) maar zij snappen het niet. Dit moet je zelf mee gemaakt hebben. Cuba is en waanzinnig gave kut land. Dat zijn de eerste woorden die Tijn op de reis tegen mij heeft gezegd, en hij heeft gelijkt. Je gaat verliefd op Cuba worden of je haat het. Ik hou van dit kut land.

Op persoonlijke vlak heeft Cuba iets fascinerend en betoverend voor mij. Als je bezig bent met je zelf en je omgang met vrouwen wil verbeteren, laat Cuba je zien wie je bent. Het voordeel is dat je in Cuba elke dag een spiegel voor gehouden krijgt, dit maakt het ook in het omgang met vrouwen makkelijker, je moet de stap maken en duidelijk aangeven wat je wilt. Vrouwen op Cuba hebben het in kort door hoe je in elkaar zit en hoe ver ze met je kunnen gaan. In Cuba moet je Man zijn en dit helpt je ook in je ontwikkeling met de omgang met het vrouwelijke geslacht. Cuba is anders als alle landen die ik heb bezoekt. Door de omstandigheden in Cuba hebben mensen meer sociale contacten als bij ons, en vrouwen gaan veel meer flirten, en staan meer open voor een praatje en zijn niet de hele tijd bezig met hun mobiel :o), wat mij aanspreekt. Ze zijn levens genieter, leven in het hier en nu, en gaan genieten. Bij ons gaan wij meer focussen op wat wij in de toekomst in het leven doen en gaan wij te veel vooruit plannen of niet genieten. Niets mis mee om een planning of een toekomst visie te hebben, helaas moet je dingen laten gebeuren of los laten, dit is ook iets wat ik persoonlijk als Lessons Learned mee neem van die reis.

Verder, moet je niet te veel denken aan de toekomst en het leven nu genieten en de kansen pakken die het leven je geeft. Bijvoorbeeld, als je met een vrouw geen contact zoekt, gaat ook niets gebeuren en is het weer een gemiste kans, dit heeft mij de Cuba reis zeker geleerd. Je moet een beetje van der wereld hebben gezien om de Cubaanse vrouwen en het land te kunnen begrijpen en om achter de schermen te kunnen kijken, niets is wat het blijkt. Ik kun alleen zeggen, sta open voor alles tijdens de reis en laat het op je afkomen. Je gaat een heel boel mee maken, daar gaat Tijn voor zorgen.

De reis met Tijn is meer een persoonlijke transformatie die je door maakt. De Cuba reis met Tijn heeft mij veranderd in het positief, ik ben weer dichter naar mijn zelf gegroeid, weet weer wat ik wil, wat mijn zwakke en mijne sterke punten zijn en waar ik nog in het omgang met vrouwen aan wil werken. Als je met Tijn naar Cuba gaat is het van voordeel als je Spaans spreekt, dit maakt je flexibeler en vrijer. Met Spaans leeg je niet alleen makkelijker contact met vrouwen maar je maakt ook nog eens contact met de lokale bevolking en gaat zo ook achter de schermen kijken hoe het echte leven in Cuba uitziet, wat mij inderdaad heel goed heeft gedaan. Je ziet eigenlijk dat wij het in Europa helemaal niet zo slecht hebben, je woord weer op het grond gezet en waar het in het leven om draait; Genieten en Leven in plaats van tijd weggooien. In het algemeen kun ik over de reis een boek schrijven da is eigenlijk een pagina niet genoeg voor om al de mooi belevenissen te beschrijven wat je mee maakt. In het kort, de reis met Tijn is een aanrader maar je moet wel een beetje levenservaring hebben om voor Cuba bereid te zijn. Cuba is ook meer als leuke stranden, muziek, dansen, sigaren en vrouwen.

Voor je rest van je leven kun Cuba – met behulp van Tijn – je positief beïnvloeden wat het daardoor een speciale reis maakt. Als ik nu nog aan de reis terug denk, krijg ik een warm gevoel, geniet nog steeds van de ervaringen of de mooi momenten die wij hebben beleeft. Ik weet zeker dat deze reis mij positief voor de rest van mijn leven heeft beïnvloed.

Totto


Cuba is anders…  Op zich al een avontuurlijk land om vakantie te vieren: materieel hebben de mensen het niet makkelijk en zijn erg op elkaar aangewezen. Het sociale leven bloeit en voelt uitnodigend aan.  Vrijwel alles wordt echter van bovenaf gereguleerd en voor buitenlanders is weinig tot niets mogelijk. Hoewel… niets is wat het lijkt in Cuba…… Dat is Tijn’s eerste les en daarmee begint een fantastische vakantie die zomaar kan uitmonden in een soort persoonlijke workshop, afhankelijk van je intentie en moed. En met moed bedoel ik jezelf tegen durven komen, jezelf zien in de verrassende en vaak uitdagende omgeving die Cuba kan bieden. Tijn is naast een geboren regelneef ook een erg goede coach. Waarschijnlijk haalt ieder het zijne  uit zo’n reis. Voor mij ging alles om grenzen, enerzijds het stellen van grenzen, een uitdaging in Cuba waar iedereen voortdurend je grenzen probeert op te rekken. Anderzijds ging het ook weer om het verruimen van grenzen, en daarmee bedoel ik het oprekken van beperkingen en opvattingen die in de loop van mijn leven onbewust in mijn persoon ingebouwd waren geraakt. En dat alles terwijl we gewoon een geweldig leuke, onderhoudende en vaak spannende tijd samen hadden in ‘deep Cuba’, d.w.z. tussen vrijwel uitsluitend Cubanen.

Voor mij is het een transformerende ervaring geweest die mij op een positieve manier diep geraakt heeft. Ik kan deze reis aan iedereen aanraden, maar in het bijzonder aan mannen die het lef hebben zichzelf beter te willen leren kennen…

Willem


Cuba. De naam van het land roept bij veel mensen het idee op van sigaren, rum, salsa, en oude auto’s. Van een land dat aan het veranderen is, en waar je echt snel naar toe moet. Dat klopt allemaal en je zou dat ook zonder Tijn kunnen zien. Het punt is dat je dan wel echt de toerist uithangt. Met Tijn werkt het heel anders. Je zit bij de echte Cubanen thuis, je komt op feestjes waar alleen Cubanen komen (inclusief hele mooie meisjes die jou fantastisch vinden), je krijgt door Tijn en door Cuba een spiegel voorgehouden waarmee je ontwikkeling in een stroomversnelling komt, en je gaat veel meer handelen als een man (die gaat voor wat hij zelf wil) en ook vanuit je gevoel. Je eet bij mensen thuis, in lokale spotgoedkope restaurantjes die topkwaliteit bieden, maar ook in hele goede restaurants die geen toerist kent maar waar de lokale ‘rijke Cubaan’ heen gaat.

Je ontmoet Cubanen in allerlei soorten en maten en hoort hun bizarre verhalen. Je krijgt (iets) beter door hoe Cuba – maar ook het leven in het algemeen – echt werkt. Je wordt enorm relaxed en gaat op in de mix van LatijnsAmerikaanse, communistische, Afrikaanse, en Spaanse cultuur. Alles bij elkaar is het gewoon enorm LEUK. Je ontmoet de raarste mensen, de leukste en lekkerste meisjes die je je maar kunt voorstellen, en er gebeuren dingen die je nooit voor mogelijk had gehouden. En je doet dingen die je zelf nooit voor mogelijk had gehouden. Het enige dat je van te voren moet doen, is Spaans leren. Lokaal gaat dat ook best snel, maar het geeft je een enorme voorsprong. Het zorgde er bij mij in ieder geval voor dat mijn tweepersoonsbed een stuk voller was dan ik had verwacht… Hasta Luego!

Joost


Tijn vroeg me iets te vertellen over onze reis door Cuba van afgelopen december. Tja, hoe beschrijf je zo’n vakantie? Als je op reis gaat naar een land is het natuurlijk leuk als je samen kunt gaan met iemand die het land goed kent. Iemand die hier en daar vrienden heeft zitten die je voor niet te veel geld een luxe onderdak met een twee persoonsbed kunnen bieden. Iemand die weet waar de goede feesten zijn. Niet alleen die feesten voor toeristen, maar ook die waar de echte lokale mensen feest vieren. Iemand die alles weet over vrouwen versieren, er over vertelt, het laat zien en je helpt om jouw eigen goudvis uit de vijver te vissen. Iemand die het niet erg vindt dat je ‘s avonds met twee taxi’s naar huis moet gaan, omdat er anders te weinig plek is voor alle vrouwen die je mee neemt. Zo ongeveer… Dus als je een keer een echt unieke vakantie mee wilt maken, waarvoor je nooit weer een tweede kans krijgt en waarvan je de avonturen die je beleeft niet kunt uitleggen aan je doorsnee vrienden, moet je jezelf zeker even bij Tijn melden. En daarna een ticket Cuba boeken en die twee weken voor kerstmis vrij houden. =)

//Sarge on!

Volant

PS In die twee weken voor kerst gebeurd er sowieso geen fluit hier in Nederland…

PPS Er lopen zowel Spaanse, Russische, als Afrikaanse vrouwen rond. Op ieder feest wel een vrouw die bij jou in de smaak valt… PPPS Nee, echt, hoeveel ongeloofwaardige details je ook weg laat, echt al je vrienden zullen denken dat je gewoon een enorme dikke… duim hebt.


De combinatie van een totaal andere cultuur samen met de inzichten die Tijn u tijdens de reis geeft zijn heel boeiend. Het geeft me momenteel een enorme boost, en dat zal nog enkele weken/maanden nazinderen. De reis heeft me zeker rijker gemaakt. Niet alleen kennis over de gebruiken in Cuba, ook over mezelf en natuurlijk in het MAN zijn. Ik kan me mijn leven al niet meer voorstellen zonder deze unieke levenservaring.

Jurgen


En als je nog vragen hebt… mail [email protected]… Dat is vrijblijvend…